// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » William Shakespeare: Hamlet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Konspirationer, Lyrik

William Shakespeare: Hamlet

Skrevet af den 14. februar 2019 – 16:00Ingen kommentarer

Ikke mange historier har haft så stor betydning for fremtidige fortællinger som Shakespeare’s ”Hamlet … måske med undtagelse af ”Askepot”, som er en historie, der bliver fortalt igen og igen og igen. Men når ”Hamlet” er interessant, er det fordi, Shakespeare lod den foregå på Kronborg i Helsingør i Danmark.

I sin grundstamme handler ”Hamlet” om en prins, der er på randen af vanvid over, at hans mor har giftet sig med hans onkel – især da det går op for ham, at onklen med stor sandsynlighed har slået hans far ihjel for at kunne ægte hende.

Hans vrede vokser og vokser gennem handlingen, og i et anfald af raseri slår han ved et uheld Polonius ihjel. Det får Polonius’ datter, Ophelia, til at miste forstanden, og Hamlets gamle ven, Laertes, vender hjem fra Frankrig for sammen med onklen for evigt at gøre op med Hamlet.

Det kan godt lyde lidt forvirrende, og det er det måske også. Men hævn og galskab rodfæstet i dyb kærlighed er det gennemsyrende tema i fortællingen, der for alvor kaster rundt med vores følelser.

For at du for alvor forstår ”Hamlet”, kan du med fordel sætte dig til at se den måske største Shakespeare-skuespiller nogensinde, Kenneth Branagh, i sin glansrolle som Hamlet i filmen fra 1996. Det er også den eneste filmproduktion, hvor hele stykket er med. I alle andre udgaver er den skåret ned. Og derfor er det også i denne udgave, at du finder så store skuespillere som Derek Jakobi (der som Branagh selv har spillet Hamlet på Kronborg), Julie Christie, Richard Attenborough, Billy Crystal, Judi Dench, Gérard Depardieu, Charlton Heston, Kate Winslet, John Gielgud, Jack Lemmon, Robin Williams samt Branaghs altid tro følgesvende Richard Briars, Brian Blessed og Michael Maloney. Filmen er lang, men den er et sandt mesterværk og giver den absolut bedste forståelse for alt det, ”Hamlet” kan og er.

Selvom handlingen i ”Hamlet” er meget konstrueret, og selvom alle sætninger sirligt kan skrues fra hinanden og tolkes i alle mulige retninger, så er det ikke altid nødvendigt. Har du blot lyst til at føle og mærke desperationen, den endeløse kærlighed og vanviddet, så er det ikke svært at lade sig rive med. Er du mere til at finde alle de underliggende fortællinger og de skjulte meninger, så bliver du præsenteret for en sand tsunami af ord-ekvilibrisme, så det næsten er for meget for os som almindelige nydere af gode historier.

Men ”Hamlet” er og bliver et stort, stort mesterværk. Og min nydelse var ikke mindre, da jeg læste den denne gang, end den var, da jeg læste den første gang – for mange år siden, da jeg gik på gymnasiet. Engang imellem skal jeg bare læse noget Shakespeare – for ligesom at mærke, hvordan det er rigtigt at føle og leve. Og ”Hamlet” er et af de sikreste kort til den følelse.

Denne anmeldelse af en del af Bogbloggers tema ”Februar-klassikere”. Du kan læse mere om vores klassikermåned her, hvor der også er en liste over månedens klassikeranmeldelser.

William Shakespeare: ”Hamlet”, klassiker, ca. 32.000 ord, udkom mellem 1599 og 1601, hvor den første gang blev spillet på The Globe Theatre.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.