// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Olivier Haralambon: Rytteren og hans skygge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Prosalyrik, Sport

Olivier Haralambon: Rytteren og hans skygge

Skrevet af den 3. november 2018 – 06:45Ingen kommentarer

”Cykelsport og Tour de France er en del af juli måneds baggrundsmusik …”

Sådan skriver den tidligere cykelrytter Olivier Haralambon allerede på side 12 i sin bog ’Rytteren og hans skygge’. Og for rigtig mange mennesker – også i Danmark – er det noget nær en genial beskrivelse af det, som verdens største etapeløb i cykling er. Det er måske ikke noget, du direkte planlægger din sommerdag efter, men er du hjemme, så kan tv’et da godt køre – især hvis du her kan se én af de populære bjergetaper.

Skulle du undre dig over titlen, så kommer forklaringen allerede et par sider efter:

”Selvfølgelig kunne jeg lide at cykle, at være stakåndet ved siden af min djævel til skygge – den var mit kæledyr, den bed mig i læggene, lige så snart lyset gav den anledning til det, og jeg har brutalt slæbt den efter mig over tusindevis af kilometer, uden den nogensinde forlod mig.”

Som du sikkert fornemmer er bogen skrevet i et meget let og elegant sprog, der i sig selv er en hyldest til cykelsporten. Og netop sproget, præsentationen, den poetiske fremstilling er bogens helt store styrke. Det er netop sådan, at rigtig mange mennesker ser Tour de France. Når vi sidder og håber på de store dueller i bjergene og de overraskende angreb, så er det fysikken, det spektakulære og det overvældende, vi leder efter. Det, der næsten ikke er menneskeligt muligt. Og får vi det, går det op i en højere enhed, og vi husker etapen som noget smukt, noget tilfredsstillende og noget uforglemmeligt. Det er visuel poesi. Og det fanger Haralambon på en helt unik måde.

Haralambon kan ikke selv prale af de store resultater i sporten, men forstår at formidle dens betydning – både for ham selv og for alle vi andre, der blot er tilskuere. Han kommer helt ind i sportens inderste væsen, og selvom han skriver om sporten på en meget anderledes måde, end du sikkert ellers har oplevet, så formår han at holde teksten både aktuel og vedkommende.

Bogen er meget hurtigt fortæret, men jeg kan også med slet skjult glæde sige, at den også fortærede et lille stykke af mig. Det var i sandhed en glæde at læse dette mesterværk.

Olivier Haralambon: ”Rytteren og hans skygge”, Forlaget Bobo – Den franske bogcafes forlag, 144 sider, juni 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.