// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sofie Münster: Kærlighed er ikke nok
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børneopdragelse

Sofie Münster: Kærlighed er ikke nok

Skrevet af den 20. februar 2019 – 07:43Ingen kommentarer

Børneopdragelse. Et minefelt man efterhånden skal være varsom med at tale om på højde med religion og politisk ståsted. Hvem har ikke hørt om “morpolitiet”, der på sociale medier kommenterer på alt lige fra putterutiner, kostvaner og sovetider? Og det kan godt blive lidt grovkornet. Der bliver typisk opstillet nogle ret karikerede lejre, og det er ærgerligt, da de fleste, antager jeg, befinder sig et sted i midten.

Og hvorfor skal det være så svært og kontroversielt at tale om børneopdragelse? Det er derfor også meget modigt af dem, der tør give deres holdning til emnet til kende. Så som denne forfatter, der står bag Nopa – Nordic Parenting og bestselleren “Klog er noget, man øver sig på”.

Det overordnede budskab i bogen er, at børn der rustes til at håndtere modstand, får det langt bedre med sig selv og sine omgivelser på sigt. Og at det ikke er det modsatte af at give sine børn masser af kærlighed, omsorg og tryghed.

Jeg synes, at det er en fin bog. For det første er den baseret på en lang række forskning inden for området, og hun er således ikke “bare” en selvbestaltet ekspert på området. Hun formidler forskningen godt, sætter den ind i en sammenhæng og tilføjer en række lettilgængelige og praktiske måder at forholde sig til det på. Det giver værdi, og jeg havde flere gange behov for at læse højt fra bogen for min mand. Både når den bekræftede noget, vi allerede gør, og hvorfor det er en god idé, men også når den gav gode påmindelser om, hvorfor noget af det, vi også gør, ikke altid er hensigtsmæssigt, selvom det er i den bedste mening. Og selvfølgelig også de dele af bogen, som jeg ikke umiddelbart kunne tilslutte mig.

Jeg føler mig ret godt tilpas i mit moderskab og føler mig tryg og overbevist om den vej, vi som forældre har valgt. Men bogen har lært mig nyt og mindet mig om, hvad der er væsentligt at være opmærksom på uden at være belærende og ultimativ. Forfatteren har ramt en super god og vigtig balance dér.

Faktisk sidder jeg med den tanke nu, at meget af det også kan overføres til voksenlivet. Forestil dig scenarier som kan gøre dig lidt nervøs eller usikker – en første dag på job, en fremlæggelse eller præsentation foran mange mennesker eller et svært telefonopkald. Forestil dig så at nogen sprang til hver gang og sagde “den fikser jeg” for dig. Hvordan skal du så nogensinde blive god til det? Foruden den stoltheds- og lykkefølelse, du bliver frarøvet, fordi du ikke selv fik lov til at klare det. For prøv at genkalde dig den følelse du har indeni, efter du har gjort det. Det føles fedt. Du opbygger masser af selvværd og selvtillid og får det fysisk godt indeni. Og det samme gælder jo for dit barn.

Jeg vil altid tøve med at tilslutte mig en særlig retning indenfor børneopdragelse og bekende mig 100% til det – opdragelse er langt henad vejen noget personligt, individuelt og intuitivt, men jeg synes, der er masser af god inspiration at hente i denne her bog, også selvom jeg ikke er enig i det hele.

Sofie Münster, Kærlighed er ikke nok, Politikens forlag, 2017, 183 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.