// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Christian Eriksen: Ørne rejser del 5: SOS fra Montana! – En intergalaktisk rumtragedie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Tegneserie

Anders Christian Eriksen: Ørne rejser del 5: SOS fra Montana! – En intergalaktisk rumtragedie

Skrevet af den 25. oktober 2018 – 07:01Ingen kommentarer

Ørne Rejser blev skabt af Anders Christian Eriksen tilbage i 90’erne. Oprindeligt var det ment som underholdning for ham selv og vennerne, men i 1998 begyndte Eriksen at sælge Ørne Rejser på diverse messer.

Ørne Rejser hører under betegnelsen zines og var populær i undergrundsmiljøet med en vis kultstatus. Det er først i år med det nye kapitel, at den grafiske fortælling kommer ud til et bredere publikum. De første fire afsnit i fortællingen om myren Montana Eriksen er trykt bagerst i denne udgivelse.

Det kan tydeligt mærkes i både stilen og indholdet, at der er gået 20 år fra bind et til bind fem. For det første er handlingsforløbet i de første bind noget rodede. Humoren er dyster og rebelsk. Man kan mærke teenageren Anders, der skriver og tegner for at få luftet sine tanker og følelser og at finde sig selv. Det er en outsiderhistorie, som søger efter at sin stemme hørt, for den har nemlig sin helt egen stemme.

Der er lagt mange kræfter i tegnearbejdet, der til tider bliver bevidst simpelt som fra en barnehånd, og andre gange er billederne fulde af små detaljer og humor.

Det vil næsten være en umulig opgave at opsummere handlingsforløbene i de første bind. Alene bind et er mest af alt en samling af endnu kortere historier, og bind to består af en efterlysning af de originale tegninger til bind to. Man kan dog tydeligt fornemme en udvikling fra bind til bind. Der vokser en modenhed ind i forfatterens tegneremedier, og sammen med den udvikler der sig også mere substantielle handlingsforløb.

Heldigvis – kan man sige – har det dog ingen effekt på absurditeten og den grove og mørke humor, som har båret Ørne Rejser i 20 år. I bind fem, som er helt nytegnet, er farvelægningen mere konsekvent, og der er nu en tålmodighed hos Eriksen, der tillader en reel og længere storyline, hvor Anders i rollen som sig selv tager ud og leder efter Montana Eriksen, der har været forsvundet siden bind fire – altså i ti år.

Man skal ikke være bange for nøgenhed, seksualitet og vold, hvis man kaster sig over denne bog, men hvis du er til kultfænomener, B-film og virkelig sort humor, så er Ørne Rejser måske noget for dig.

Anders Christian Eriksen: Ørne rejser del 5: SOS fra Montana! – En intergalaktisk rumtragedie, 2018, Forlaget Fahrenheit, 146 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.