// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Agner Pedersen m.fl.: Krigen på Capitol Hill
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Anders Agner Pedersen m.fl.: Krigen på Capitol Hill

Skrevet af den 4. august 2018 – 07:35Ingen kommentarer

Er USA et sygt og dysfunktionelt samfund? Børn og unge bliver ved med at gå rundt på skolerne og skyde hinanden ned med halvautomatiske våben. Halvkorrupte læger og en grådig medicinalindustri pumper smertestillende medicin ud på markedet, velvidende at det skaber afhængighed og dræber i tusindevis hvert eneste år. Politikerne er i lommen på magtfulde interesser, hvis penge er nødvendige, hvis du vil vælges. Broer kollapser og den generelle infrastruktur forfalder. Helte, der har sat livet på spil for andre, bl.a. efter 9/11 snydes for den hjælp, de er berettigede til. Og politikerne i Kongressen kan ikke finde ud af at få gennemført lovgivning, der vil rette op på håbløshederne.

Eksemplerne på ovenstående dårligdomme kommer fra bogen ’Krigen på Capitol Hill’. Her ser forfatterne på nogle af de begivenheder og oplevelser, der har været medvirkende til, at så mange amerikanere i dag har meget svært ved at tage det politiske system, og især Kongressens arbejde, alvorligt. Foragten for Kongressen har aldrig været større, og polariseringen blandt politikerne har aldrig været værre, end den er nu. Politikerne kan ikke længere blive enige om noget som helst, for de politiske modstandere må aldrig få noget, der lugter af sejr. Så der er ikke længere politikere, der rækker ud på tværs af partiskel for at indgå de kompromisser, som altid er nødvendige for at få nye love og initiativer igennem.

I bogen møder man en række mennesker, der alle føler sig svigtet af de folkevalgte i Kongressens to kamre (Senatet og Repræsentanternes Hus). Nogle af dem, forfatterne har talt med har efter personlige tragedier kæmpet for at få ændret våbenlovene eller kæmpet for at begrænse kommercielle interessers magt over sundhedspolitikken. Andre har kæmpet for at få mulighed for at registrere sig som vælger og deltage i demokratiet. Som bogen viser, forsøger Republikanere løbende at gøre det svært for sorte og fattige at registrere sig som vælgere, idet de ofte stemmer demokratisk. Det er fælles for dem alle, at de møder politikere, der lover at gøre noget, men mange gode initiativer drukner i mudderkastning og intriger, eller fordi lobbyister og rigmænd overtaler politikerne til at gå imod lovforslag, der ændrer status quo.

Er der tegn i sol og måne på, at tingene kan blive bedre? Med valget af Trump er mulighederne for kompromisser og tværgående samarbejde ikke blevet større, konstaterer bogens forfattere. Og skulle republikanerne miste deres flertal i Kongressen ved midtvejsvalget i efteråret, risikerer man endnu en periode, hvor skyttegravskrigen er intens, og lovgivningsarbejde blokeres. Der skal et folkeligt oprør til, mener Agner Pedersen og hans medforfattere. Hvordan det skal kunne blive så stærkt, at der sker ændringer, har forfatterne desværre ikke noget bud på. Men ’Krigen på Capitol Hill’ giver et indblik i de frustrationer, der undergraver det amerikanske demokrati, og som i sidste ende var med til at bane vejen for valget af Trump som ny præsident.

Krigen på Capitol Hill, Anders Agner Pedersen, Agnete Wismer og Søren Dal Rasmussen. Turbine. 195 sider. 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.