// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nils Hoffmann: Dæmonens bagdør
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Science fiction

Nils Hoffmann: Dæmonens bagdør

Skrevet af den 8. juli 2018 – 07:12Ingen kommentarer

Nils Hoffmann er PhD i machine learning, og det er tydeligt at mærke; det tekniske niveau er derefter. Man kunne godt frygte i en sådan high tech-fortælling, at læseren ville falde helt igennem med de mange koncepter og begreber, men Hoffmann gør det faktisk godt med at formidle sin vision for alle os lægfolk i et forståeligt sprog.

Her i Dæmonens Bagdør er kunstig intelligens taget til det næste niveau. De fysiske og logistiske rammer er helt nedbrudt eller gjort meget mere overskuelige og funktionelle; det er lige fra virtuelle verdener til 3D-holografiske bestyrelsesmøder i et Ghostspace, en slags avanceret udvikling og kombination af virtual reality og de widgets, vi kender fra computere og smartphones. Kunstige intelligenser fungerer blandt andet, udover at stå for forskningsarbejde samt politi- og sikkerhedsopgaver, som personlige assistenter i det såkaldte Ghostspace eller i V-space, der er en computergeneret, digital verden, der kombinerer virtual reality og internettet på en både smart og skræmmende måde.

Men det er blevet en hård verden altid at være connected og plugged in i. Sammen med den teknologiske stress og afhængighed er der også opstået et stort udbud og efterspørgsel på farmaceutiske substanser, der stimulerer og beroliger de overophedede hjerner.

Martin Møller er programmør og selvudnævnt technørd. Sammen med sin nye personlige assistent, den komiske og superintelligente, men ustabile gravhund, Sokrates, bliver han viklet ind i et verdensomspændende drama om verdensherredømmet. En superintelligent, kunstig intelligens rører på sig, og via mange tråde og indirekte kanaler sætter den sine modstandere ud af spil. Martin bliver snart eftersøgt af den russiske mafia og Yakuzaen, efter at han har reddet sin kæreste og hendes datter. De bliver tvunget til at forlade landet, da Martin står tiltalt for firedobbelt mord.

Deres veje krydses af Chao, Oishi og Sakura, hvor de to sidstnævnte er særligt motiverede til at få hævn. Undervejs kommer de forbi både Las Vegas og Hong Kong, mens de søger efter den fjendtlige superintelligens’ servere for at kunne lukke den ned.

Det er ikke et ukendt trusselsbillede i fiktionen. Vi kender alle truslen fra SkyNet i Terminatorfilmene, hvor maskinerne tager over og bekriger menneskene.

Dæmonens Bagdør er en glimrende dansk sci-fi-roman, og dens dybde af teknologi er gribende, ligeså er den ikke-urealistiske trussel mod vores civilisation samt den dystopiske følelse. Hvis man er til sci-fi, bør man læse denne roman.

Nils Hoffmann: Dæmonens Bagdør, 2018, Spitzen Publish, 524 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.