// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Richard Shirreff: War with Russia
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige

Richard Shirreff: War with Russia

Skrevet af den 10. juni 2018 – 20:26Ingen kommentarer

Alle taler om det. Shirreff skriver om hvordan det konkret ville foregå. En krig mellem NATO og Rusland. Det mest udbredte tænkelige scenarie er, at en folkelig opstand blandt det russiske mindretal i Letland bliver benyttet af Rusland som en undskyldning for at invadere de tre baltiske lande. Og det er netop sådan Shirreff ruller sin fortælling igang og spiller så scenariet videre. Hvis Rusland gør det, hvad gør NATO så? Hvordan svarer Rusland på det og hvad gør NATO så, og så videre…

Britiske Richard Shirreff er tidligere “Deputy Supreme Allied Commander Europe”, hvilket er NATO’s næstkommanderende militære chef i Europa. Kun overgået af NATO’s øverstbefalende i Europa, Supreme Allied Commander Europe (SACEUR). Så det er en mand med dyb faglig indsigt i emnet, som skriver. Der er derfor styr på våbensystemer, militær strategi og det sandsynlige politiske spil på de indre linjer i NATO-kredsen. Det hele virker ganske troværdigt.

Der er dog lidt for meget indirekte kritik af det britiske forsvars sundhedstilstand og kritik af de britiske politikere. For ikke-briter bliver det lidt trættende i længden. Og så er der noget med tidspunkterne og tidszonerne, der ikke stemmer. Ærgerligt, når nu der er styr på så mange andre detaljer. Og endelig så foregår lige lovlig meget af handlingen i mødelokaler og kommandohovedkvartere og ikke ude i fronten. Nok et udtryk for hvor Shirreff selv har haft sin gang. Vi kommer ud i de litauiske skove, op i luften over Polen og ud på et hangarskib i Østersøen. Men der kunne godt være mere af den slags. Og flere kampscener.

Når det er sagt, så er der tale om et ganske solidt og velunderbygget bud på et muligt krigsscenarie. En bog i bedste Tom Clancy-stil, men ikke helt op at ringe på Clancy-niveau. Dog velskrevet og med gode personhistorier – selvom man godt kunne have gået mere i dybden.

Richard Shirreff: War with Russia. Coronet, 2016. 446 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.