// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » København i en jazztid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

København i en jazztid

Skrevet af den 12. oktober 2008 – 23:56Én kommentar

Kbh i en jazztidI september måned dannede København igen rammen om en Golden Days Festival. Denne gang var temaet mellemkrigstiden og den forbindelse har festivalen stået bag en flot bog om denne periode, da det moderne kom til København.

Jazz. Funktionalisme. Socialdemokratiet. Kulturradikalisme. Københavnerne skulle lære mange nye bevægelser og begreber at kende: De nye tider brød igennem og udfordrede de gamle borgerlige idealer og viste frem mod et Danmark for Folket.

Det er også ekstremernes periode: På venstre side begynder kommunismen at vise sig og på den højre er nazismen og fascismen på fremmarch. Det lykkedes dog at holde Danmark på en demokratisk kurs gennem hele perioden og det skyldes ikke mindst det store og stærke socialdemokrati under ledelse af Thorvald Stauning. Oprettelsen af Statsradiofonien (Danmarks Radio), krav på ferie, gode og billige boliger, daginstitutioner og moderne skoler medfører en demokratisering og grundlaget for vores velfærdssamfund er skabt.

Kulturkampen i Danmark begyndte i denne periode og den er fortsat lige siden. Midt i en jazztid fortæller om grundlaget og de indledende faser i kampen gennem 12 kapitler om bl.a. arkitektur, idræt, kunst og seksual frigørelse. Hvert kapitel er skrevet af hver sin forfatter og er illustreret med rigtig mange skønne fotos og illustrationer.

Hvis man er interesseret i København eller i det moderne er bogen næsten uundværlig.

Jens Andersen (red.): København i en jazztid. Politikens Forlag, 2008.

Én kommentar »

  • Det var da også kun lige med nød og næppe. Så vidt jeg har forstået, så nazisterne til Danmark, når de skulle videreudvikle argumenter og metoder for racehygiejne i den periode. Det er vidst mere tilfældighed end forstand, at danmark ikke også blev en facistisk nation.

    Men den bog er helt sikert på min juleønskeliste!

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.