// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » P. D. James: The private patient
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi, På engelsk

P. D. James: The private patient

Skrevet af den 29. september 2008 – 20:52Én kommentar

Det er med lidt vemod hver gang jeg begynder på en bog af P. D. James. Først og fremmest fordi at P.D. James kan skrive 1920 på fødselsattesten og dermed er ved at være en ældre dame. Det har ikke gjort hendes romaner mindre skarpe – snarere tværtimod – men det betyder, at jeg kun er alt for klar over, at hver bog kan være det sidste vi hører til Adam Dalgliesh.

Det ville være en skam, for ikke alene er P. D. James i stand til at skrive umanerligt spændende bøger men også samtidig tegne skarpe, medfølende og indsigtsfulde billeder af de involverede personer. Uanset om det er den mutte unge kvinde, som i barndomsjalousi slog sin kønne søster ihjel eller den oversensitive kok med den beskyttende mand.

Omdrejningspunktet for historien er som altid den ældre kriminalkommissær Adam Dalgliesh, der leder Scotland Yards afdeling for særlige sager. Ved en tilfældighed blandes afdelingen ind i dagen om en patients mystiske dødsfald på en eksklusiv plastikkirurgisk klinik på et delvist isoleret landsted. Ét dødsfald bliver til flere og langsom oprulles de skæbner, som tilsammen danner personalet på klinikken i Dorset.

Drivkraften i romanen er selvfølgelig mordet på den dybdeborende journalist, som var indlagt for at få fjernet sit vansirende ar. Men den efterfølgende opklarings veje og vildveje præsenterer læseren for et alsidigt persongalleri – og det er her P. D. James formå at komme ind under huden på sine romanfigurer. Samtidig rammer hun også denne læser ved at slå på netop den tristhed og fatalisme, som trætte slidte mennesker kan føle.

De første P. D. James bøger er bestemt værd at læse – men det er The Private Patient og før den The Murder Room (2003), som for undertegnede er noget af P. D. James bedste. Og det er rigtigt rigtigt godt.

P. D. James: The private patient. Faber and faber 2008. Engelsk, 395 sider. £19 (vejledende udsalgspris)

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.