// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonas Bonnier: Helikopterkuppet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jonas Bonnier: Helikopterkuppet

Skrevet af den 31. januar 2018 – 07:54Ingen kommentarer

Ved at lande en helikopter på taget lykkedes det i 2009 røvere at bryde ind i en værdicentral i Stockholm, mens politiet så magtesløse til fra jorden. Det spektakulære kup danner udgangspunktet for en særdeles vellykket krimi.

Forfatteren har interviewet de fire røvere bag kuppet samt en lang række andre personer. På den baggrund har han digtet lidt til i starten og slutningen samt ændret røvernes navne og givet dem en lidt anden livs- og forhistorie. Men ellers er det meget tro mod de virkelige hændelser. Og så er det velskrevet med et humoristisk glimt i øjet og en spændingskurve, der gør, at det her faktisk er en af den slags bøger, som man har svært ved at lægge fra sig. Den blev da også pløjet igennem på en aften og en formiddag, som overspringshandling i anmelderens hårde kamp med at komme igennem en anden bog – som vi vender tilbage til i en senere anmeldelse.

Som læser får vi sympati med røverne og får forståelse for deres motiver til at gøre som de gør. Og vi får nogle ganske gode personbeskrivelser. Desuden får vi også bare fortællingen om nok et af de mest spektakulære kup i nordisk og europæisk kriminalhistorie i mange år. Om hvordan røverne tager fusen på politiet ved at vælge en anden dato end politiet har fået nys om, hvordan de sætter politiets helikopter ud af spillet og meget andet. Virkelig medrivende. Ikke mindst det hurtige skifte frem og tilbage mellem hovedpersonerne og birolleindehaverne i de afgørende minutter og timer den 23. september 2009, hvor kuppet gennemføres med helikopter, stiger, reb, sprængstof (masser af sprængstof) og meget andet. Vi følger både røverne, deres hjælpere, de ansatte i værdicentralen og politilederen, der må se magtesløs til, da helikopteren efter en halv times kommandoraid mod værdicentralens optællingsrum på sjette sal letter igen.

Et par fede twists undervejs og særligt til sidst, som ikke skete i virkeligheden, er prikket over i’et i en fantastisk krimi baseret på virkelige hændelser. Historien om kuppet er også på vej som film.

Jonas Bonnier: Helikopterkuppet. Gyldendal, 2018. 450 sider. Udkommer 31. januar 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.