// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Randy Leffingwell og Darwin Holmstrom: Harley Davidson Motor Co.
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Billedbog, Opslagsværk

Randy Leffingwell og Darwin Holmstrom: Harley Davidson Motor Co.

Skrevet af den 13. december 2009 – 23:00Ingen kommentarer

Lige siden Henry Fonda og Dennis Hopper i filmen Easy Rider cruisede tværs over USA (så langt som de nu nåede) iklædt patriotiske farver og læderfryns på deres ombyggede Harleyer med umanerlig lange forgafler, har motorcyklen Harley Davidson signaleret frihed og den amerikanske drøm.

Hvis man virkelig interesserer sig for den amerikanske motorcykel Harley Davidson, så er der ingen vej uden om den her murstenstykke og 2,2 kg tunge bog – Harley Davidson Motor Co.

Gennem 16 kapitler og godt 400 sider klæder bogen læseren på, så han m/k kan gå hele vejen til millionen i ethvert Jeopardy-spil, hvor spørgsmålene handler om den amerikanske motorcykel.

Harley Davidson producerede ikke bare motorcykler, men også golfvogne og sågar også en snescooter. Is-raceren fra 1930 Mead Ice Yacht model Whirlwind var egentlig bare et samlesæt, som kunne udstyres med en valgfri motor. Den, der er afbildet i bogen, blev udstyret med en 74-tommers Harley motor JDCB fra 1925, og is-raceren er et godt eksempel på, hvad der gør den her bog speciel.

Bogen handler ikke bare om alle Harley Davidson-motorcyklerne, men også om, hvad folk fandt på at proppe en Harley-kværn i, og ikke mindst fortæller bogen også om de mange mange spektakulære ombygninger, der altid har været knyttet uløseligt til Harley Davidson. I stedet for at bygge et historisk korrekt arkiv op omkring HD’s produktion har HD valgt at lade arkivet omfatte ombygninger af enhver slags. Typisk forbedrede racermotorcykler og spektakulære ombygninger som den FLH-1200 Electra Glide 1973, der af sin ejer blev pyntet med rhinsten for 15.000 kroner i forskellige farver og et veritabelt lysshow bestående af mere end 200 små lamper og lygter. HD købte den pyntesyge model i april 2000 af det ægtepar, som havde købt den som ny i 1973.

Kapitel tre hedder Kære far, køb mig en Harley Davidson og handler om perioden 1917 til 1923, hvor HD ud over motorcykler også producerede trædecykler. At HD også har produceret trædecykler, er et faktum mange ikke er klar over, og cyklerne ser faktisk rigtig gode ud.

Det er selveste Harley Davidsons arkiver, de to forfattere har fået lov at granske i deres jagt på alle de fantastisk mange forskellige HD-modeller, der har forladt fabrikken i Milwaukee I tidens løb. Fra den første med serienummer 1 forlod fabrikken i 1903 til 2008-modellerne FXCW Rocker og Buell 1125R.

Bogen har alt, hvad man kan ønske sig at vide om Harley Davidson inklusiv modellernes kendetegn og historie og mere end 600 billeder af det hele. Alt, hvad der mangler, er det karakteristiske brøl fra de store V-motorer.

Randy Leffingwell og Darwin Holmstrom, Harley Davidson Motor Co., forlaget Globe, 408 sider, november 2009. Teksterne er på både dansk og svensk.