// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Fogh Rasmussen: Amerikanske Tilstande
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Politik & debat, Samfund

Henrik Fogh Rasmussen: Amerikanske Tilstande

Skrevet af den 6. juni 2007 – 14:414 kommentarer

Amerikanere bliver tit beskyldt for at være lidt overfladiske og en hver der har haft en amerikansk lærerbog i hånden er ved at hive hårene ud af hovedbunden når hvert kapitel både skal introduceres og opdateres i stikordsform. Det er efter sigende fordi mange amerikanske lærerbogsforfattere bliver betalt for omfanget af bogen, ikke nødvendigvis kvaliteten.

Henrik F. Rasmussen har skrevet en “bog” der hedder “Amerikanske Tilstande” og den er bygget op lidt på samme måde – men det til trods er det ikke omfanget det skræmmer, bogen starter på side fire og slutter midt på side 57 og det er inklusiv et forord af Prof. Kurrild-Klitgaard. Det er altså en tynd sag der – med mindre man gider begrave sig i statistikkerne og fodnoterne – kan læses under et toiletbesøg.

Det er bogens mission at gøre op med de myter om “amerikanske tilstande” som efter sigende skulel florere lystigt på danske universiteter og højere læreanstalter, nemlig myterne om at USA er et land plaget af fattigdom, racisme, vold og kriminalitet.

Jeg synes på ingen måde at bogen er overbevisende (og jeg må vist som stor fan af USA betegnes som et “easy crowd” der gerne vil overbevises) i sin argumentation. Dertil er tallene som Henrik F. Rasmussen faktisk ikke særligt overbevisende. Et eksempel er f.eks. af forfatteren forsøger at overbevise om at USA er ikke er så farligt – på trods af at statistikken viser at der sker 5,5 gange så mange mord og fire gange så mange voldtægter.

Men forfatteren argumentere for at det er isolerede storbyproblemer og at de fleste amerikanere (og velstående indvandrere) kan leve uden frygt for at blive skudt ned i et opgør mellem rivaliserende bander. Men det er jo netop det som mange “egalitære” danskere har imod USA – nemlig de stor kontraster mellem rig og fattig. Og det er jo nemt at sidde i sit pæne hus, i sit pæne hvide overklassekvarter i Georgetown og negligere problemet, men jeg tror virkelig ikke at forfatteren og hans højtbetalte lobbyistkone ville have lyst til at flytte til Cleveland, Detroit eller Newark i New Jersey – bl.a. af frygt for den høje kriminalitet.

Debatbøger er en meget svær genre at gøre interessant, oftest fordi forfatterne ikke er særligt gode forfattere og “Amerikanske Tilstande” lider i høj grad af at man sidder med fornemmelsen af at sidde med en bacheloropgave i statistik, snarere end et forsvarskrift for verdens sejeste land.

Det havde virket meget bedre hvis bogens forfatter havde taget sit kamera (billeder fylder også lidt) i hånden og taget ud og besøge nogle af de her påståede fattige familier og vist deres velstand frem. At han havde besøgt hospitalsadministratorer, socialarbejdere og lokale politikere der på en eller anden måde havde forbedret samfundet på en liberal måde som vi kunne lære af i Danmark. Men det er åbenbart hans stil at sidde i sit pæne hus og lire statstikker af.

Jeg tror forfatteren Henrik F. Rasmussen er en flink og ordentlig mand der elsker sin kone og Amerika, men havde hans far ikke været en berømt dansk politiker havde den bog aldrig eksisteret. Amerikanske Tilstande er spild af tid og spild af penge.

Henrik Fogh Rasmussen: Amerikanske Tilstande, 57 sider, Forlaget CEPOS

4 kommentarer »

 • Sune siger:

  Tak for advarslen!

  Jeg havde, indtil jeg læste din anmeldelse, faktisk tænkt mig at læse bogen (hvis man da kan kalde de ca. 50 sider for det), da jeg sådan set mener, at Henrik Fogh har ret i at der er mange fordomme om USA.

  Men nu vil jeg spare både tid og penge. Kan du evt. anbefale nogen gode bøger om USA? (Bøger om det historiske, politiske og kulturelle liv)

 • David Garby siger:

  Ja, naturligvis.

  Erling Bjøls “Gyldendals USA-historie” og Peter Kurrild-KLitgaard m.fl. “Bushs Amerika”

 • Annette siger:

  Hvorfor har bogen mon fået så meget reklame og omtale? Det kan da kun være, fordi hans efternavn er F.R.
  En diskussion i radioen forleden mellem forf. og Jacob Holst førte heller ikke til noget.

 • Lars Kaaber siger:

  Det var dog en arrogant og usaglig anmeldelse. Tillad mig at anbefale to andre pixi-bøger: Gandhis selvbiografi og Sartres “Eksistensialisme er humanisme”, f.eks. De er ikke meget længere end “Amerikanske tilstande”, og har heller ingen billeder.

  Jeg kan ikke se, at bogens forfatter på noget tidspunkt slår plat på sin relation til statsministeren, og da slet ikke, når USA på flere punkter sammenlignes favorabelt med Danmark.

  “Amerikanske tilstande” er ganske vist kort, men også en MEGET sjælden fugl i debatten i Danmark, hvor vi og vore medier helst vil lulle os ind i vor egen fortræffelighed og overlegenhed i forhold til USA (vi ejer ikke en gnist af den selvkritik, som amerikanerne dyrker som en nationalsport). At Fogh Rasmussen med god dækning rokker ved den danske selvtilfredshed falder naturligvis ikke i god jord herhjemme – men du godeste, hvor er det befriende, når nogen omsider orker at gøre det.

  Og lidt trist, at kritikken er så usaglig som ovenstående anmeldelse, der vælter sig velbehageligt tilbage i de gamle fordomme, f.eks. om at alle rige bor på landet, alle fattige i byerne, hvor al kriminaliteten sker. Den ‘easy crowd’ som anmelderen hævder at tilhøre, giver jeg ikke meget for.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.