// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jannah Loontjens: Måske ikke alligevel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jannah Loontjens: Måske ikke alligevel

Skrevet af den 8. december 2017 – 07:48Ingen kommentarer

Kender I det, når man læser en bog, som man kan tage med sig overalt? Man kan læse et par enkelte sider eller fem, mens man står og venter på, at kaffen er løbet igennem, eller man kan nuppe 100 sider i rap. Måske ikke alligevel er sådan en bog, og det er bestemt ikke en skidt ting.

Historien er en slags dagbog over Maschas tanker, hvor vi følger hendes rådløshed, brudstykkevist og i stort og småt. Tom og Mascha er kærester og har to børn. De er en del af en vennegruppe med indbyrdes og vidt forskellige kærlighedsforhold.

Særligt nærhed og angst er i fokus i såvel Toms filosofiforelæsning på universitetet som i Maschas tanker, når hun tager sine forhold op til revidering. Forhold til sine venner, sin kæreste, sin mormor, sin mor, sin far, sin elsker, sin chef. De eneste forhold, hun virker sikker på, er dem til hendes børn, sikker på, hvad hun føler, og hvad der bliver følt for hende. Selvfølgelig tvivler hun indimellem på, om det, hun gør, er det rigtige, men hvilken forælder gør ikke det?

Til sidst udvikler historien sig til et ”dårligt teaterstykke”, for at bruge Maschas egne ord. Vi kommer helt tæt på dem, og især på hende selv. Hendes uhæmmede natur. Hendes ucensurerede tanker og følelser. Alt er blotlagt, og intet er skjult. Skam, lyst, kærlighed, fantasier, håb og frygt. Hendes ærlighed er virkelig.

Det er egentligt flot lavet af Loontjens. At gå fra en lukket dagbog, hvor det handler om jegets inderste følelser og tanker, til et teaterstykke, hvor alle virkemidler træder i baggrunden; det er de store følelser, der udtrykkes … endelig. Problemerne får lov til at udleves og udspilles, men mod hvilket mål?

Jeg har ikke prøvet at tage en tur hen ad asfalten med et barn bag på cyklen, at have en Facebookaffære eller at grise flere toiletter til med menstruationsblod. Men jeg kan genkende mig selv i rigtigt mange af de situationer og tanker, som Mascha går gennem. Hun er det moderne menneske med al sin frygt, håb, tvivl og kærlighed. En gribende og lettere komisk fortælling, som på samme tid er både genkendelig og fjern.

Jannah Loontjens er født i Danmark, men voksede op i henholdsvis Sverige og Holland. Hun er filosof og forfatter til flere hollandske romaner. Måske ikke alligevel er første bog fra hendes hånd, der er oversat til dansk.

Jannah Loontjens, Måske ikke alligevel, 2017, Forlaget TURBINE, 232 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.