// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Mendell: Obama – Et løfte om forandring
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Politisk biografi

David Mendell: Obama – Et løfte om forandring

Skrevet af den 3. september 2008 – 20:35Ingen kommentarer

Hvis man er meget rationel og omhyggelig med ikke at risikere, at spilde sin tid, så bør man nok ikke læse David Mendell’s “Obama – Et løfte om forandring”, for hvis Barack Obama, som bogen ikke overraskende handler om, ikke vinder det amerikanske præsidentvalg om to måneder, så kan man godt føle at man lidt har spildt tiden med de 442 meget detaljerede sider, som det tager sin tid at tygge sig igennem. Ikke fordi bogen er kedelig, men fordi den er så mættet med detaljer, at man ikke kan skimme sig igennem den.

Selv om Obama ikke skulle vinde valget i november, så tror jeg dog ikke det er helt spild af tid at have læst Mendells bog. For bogen giver et fantastisk godt billede af Obamas baggrund, opvækst, indtog ind i politik og meget hurtige opstigen til de højeste politiske tinder. Og med den kolossale begejstring som Obama har vakt blandt sine tilhængere, så har vi nok ikke set det sidste til Obama – selvom han skulle tabe i november.

David Mendell er journalist på Chicago Tribune og har fulgt Obama siden han stillede op til senatsvalget i Illinois i 1999. Bogen er således ikke en klassisk biografi, hvor forfatteren har interviewet familie, venner, bekendte osv. til netop bogen. Der er mere tale om Mendells personlige beretning fra møderne med Obama gennem årene og beskrivelse af de valgkampe som Obama har medvirket i og som Mendell har skrevet om til sin avis. Mendell har gennem årene skrevet rigtig meget om Obama og været hele vejen rundt om Obamas opvækst hos bedsteforældrene på Hawaii osv. Således danner et interview med Obamas mormor og et besøg på Obamas gamle skole på Hawaii i 2004 grundlag for de første kapitler om hans opvækst – og gør disse ofte lidt halvkedelige kapitler læsværdige.

Formen er med til at give et godt indtryk af hvem Obama er som person. For de mange situationer og begivenheder, som Mendell og Obama har stået i, fortæller så meget i sig selv.

At vi ser historien gennem Mendells briller giver ikke et overdrevent positivt indtryk af Obama, da Mendell er god til at beskrive både den spontane begejstring som Obama fremkalder i årene fra 2004 og frem, og de problemer han har i sin første tid i politik i Illinois’ senat, ligesom han påpeger Obamas negative træk, når de viser sig i en konkret situation – ved et vælgermøde, hvor træthed får ham til at svare mere arrogant end han normalt gør og lign. Mendell kommer dog kun med antydninger af kritik af Obamas politiske kurs.

Lige så detaljeret Mendell beskriver demokraternes primærvalg forud for senatsvalget i Illinois, lige så hurtig skøjter han henover tingene efter at Obama først er blevet berømt på landsplan. Det sker ved Demokraternes konvent i 2004, hvor Obama, der endnu ikke er valgt til det amerikanske senat, holder hovedtalen og tager alle med storm. Det er naturligvis det der gik forud for denne skelsættende tale som er den periode som færrest kender til, men jeg savner stadig en bare tilnærmelsesvis lige så detaljeret beskrivelse af perioden efter at Obama holder sin tale og bliver valgt til senatet.

Men hvis man bor i USA og læser Chicago Tribune, New York Times eller Washington Post, har man nok fået meget af det jeg efterlyser. Til gengæld giver Mendell den gas med detaljerne i forbindelse med Obamas rejse til Sydafrika og Kenya i 2006. Især besøget i faderens hjemland Kenya, bliver en sejrsturné med tusindvis af tilbedere ved hvert sted Obama kommer frem.

Formen med at se tingene gennem Mendells briller giver en frisk fortælling, hvor der hele tiden er et godt “drive”. Bogens 442 sider tog væsentlig længere tid at komme igennem end den foregående bog jeg læste, Jørgen Leths anden del af Det Uperfekte menneske – “Guldet på havets bund”, som også er på mere end 400 sider. Det skyldes ikke at “Obama – Et løfte om forandring” er kedelig eller langtrukken. Nej, det skyldes at Mendell og Obama har oplevet mange til, og at Mendell giver os alle detaljerne.

Uanset hvad vælgerne i Guds eget land beslutter sig til om to måneder, så kan jeg i hvert fald læne mig tilbage med lidt mere viden om den ene af kandidaterne, end det man kan få i de mange nyhedsudsendelser, der ellers har haft en tendens til at gå i Obama-selvsving. Om jeg skulle have læst Obamas egen biografi i stedet, finder jeg aldrig ud af. For med denne bog har jeg fået min portion Obama for nu.

David Mendell: Obama – Et løfte om forandring. Verve, 2007. 442 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.