// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dan Brown: Oprindelsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Dan Brown: Oprindelsen

Skrevet af den 11. november 2017 – 07:09Ingen kommentarer

Dan Brown har i mange år været god for spændende historier. Jeg er vild med ”Da Vinci-mysteriet”, ”Engle og dæmoner” og ”Det forsvundne tegn”. Derefter var der ”Inferno”, som ikke helt levede op til de andre, efter min mening, og nu har vi så ”Oprindelsen”.

Robert Langdon er stadig den gennemgående karakter, og som i de andre bøger er religion, især kristendom, videnskab, kultur, mysterier/tegn/ spundet sammen med en jagt mellem de gode og de onde, en smuk kvinde som hjælper Robert Langdon og århundreders hemmeligheder, som hvirvles op. Denne gang er det spanske kongehus også involveret.

”Oprindelsen” handler om, hvordan vi om hertil, og hvor vi skal hen. Intet mindre end menneskets oprindelse er under behandling her, og det er manifesteret i personen Edward Kirsch, som er katalysator for en verdensomspændende revolution. Han vil bekendtgøre en stor hemmelighed, som sætter hans og mange andres liv på spil.

Dan Brown har udover moderne kunst krydret historien med robotter. AI – artificial intelligence – er en væsentlig del af bogen, og det gør den meget aktuel. Hvor meget kan robotter udvikles, så de begynder at ligne mennesker så meget, at eksempelvis Robert Langdon kan tage fejl og tro, han bliver personligt guidet gennem Bilbaos kulturborg, Guggenheim-museet, mens det rent faktisk viser sig at være en robot, opfundet af Edward Kirsch.

Bogen kedede mig. Måske fordi det er så tydeligt, hvor Dan Brown vil hen – vi skal præsenteres for en masse fakta om forskellige kunstnere og deres symbolik, og det fylder meget mere end dialog og action. Det, jeg synes giver en bog liv. Det kan i sig selv være interessant at få en guidet tour gennem Barcelona, hvor jeg aldrig har været, men lige her i bogen vil jeg hellere have en troværdig historie, der kommer på niveau med ”Da Vinci-mysteriet”. Det får man ikke, og det skuffede mig.

Ingen tvivl om, at Dan Brown ved, hvad han laver, og der er muligvis ingen bøger med så mange cliffhangers som hans. Det er bare for mange. For der går for lang tid, før der virkelig kommer knald på jagten, som du, hvis du har læst Dan Brown før, sidder og venter på. For det er deri, historien virkelig ligger.

Oprindelsen, Dan Brown, Hr. Ferdinand, 456 sider, udgivet 3 oktober 2017, oversat af Jakob Levinsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.