// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elizabeth George: Careless in red
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi, På engelsk

Elizabeth George: Careless in red

Skrevet af den 30. august 2008 – 19:49Én kommentar

Careless in redKrimigenren er de seneste par år blevet beriget med kvindelige hovedpersoner i de såkaldte femikrimier. Men ironisk nok sidder, i denne anmelders øjne, krimigenrens ægte dronninger P. D. James og Elizabeth George bag tastaturet.

Sidstnævntes nyeste roman, Careless in red (dansk titel og udgivelsestidspunkt desværre ukendt) er blot med til at cementere positionen. Plottet er, kort fortalt, at George’s gennemgående hovedperson Thomas Lynley netop har gennemlevet en personlig tragedie. I sin sorg udvandrer han fra sit Scotland Yard-job og vandrer i stedet af kyststier i det sydlige England. Tabt for omverdenen og med ønsket om at glemme tramper han dagligt op og ned af de stejle kyster – for blot et stykke inde i sin tur, at finde lige af en ung klatrer, som tilsyneladende er styrtet ned af de stejle klinter.

Ikke alt er imidlertid som det bør være men ingen af de involverede personer har den store lyst til, at være helt ærlige om deres liv eller fortid. Til sidst findes, vist nok, en morder men det er ikke det bærende i Elizabeths Georges fine romaner. I stedet skildres persongalleriet i det lille, vindblæste kystområde med indlevelse. Her er sønner, som bruger hele livet på, at op til fædres forventninger, mennesker hvis liv for længst er faldet sammen, hvor kun tanken om hævn har holdt dem i live og endeligt romanens egentlige tema: Mennesker, som uafladeligt bruger andre til fornøjelse eller tilfredsstillelse – og den pris som de, deres ofre og deres omgivelser betaler.

Netop den anvendelse af samfundstemaer og problemstillinger er med til at hæve Elizabeths Georges forfatterskab op over ”bare en krimi”-betegnelsen.

Har du ikke læst Elizabeth George før, så bør du starte med bogen ”En fars begær” – og glæde dig, der er i alt 17 bøger fra hendes hånd.

PS: Du har måske stiftet bekendtskab med Thomas Lynley og Barbara Havers i TV-serien. De to ting kan ikke sammenlignes. Snyd ikke dig selv for bøgerne.

Elizabeth George, Careless in red. Hodder & Stoughton, 2008, 544 sider, £17.99

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.