// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Terry Prachett: Unseen Academicals
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Roman

Terry Prachett: Unseen Academicals

Skrevet af den 2. december 2009 – 09:27Ingen kommentarer

Et sted ude i universet, højest sandsynligt i en anden dimension, flyver der en gigantisk skildpadde rundt. På ryggen af skildpadden står fire elefanter og på ryggen af dem hviler en rund og flad verden. Det er Discworld, opfundet af den engelske forfatter Terry Prachett.

Det særlige ved Discworld er at selvom den er befolket af orker, drager, vampyrer, trolde, troldmænd, dværge, elvere, varulve og alle de andre fantastiske racer fra eventyrbøger så har vores virkelighed en tendens til at snige sig over i Discworld. Så på Discworld er der både rockmusik, dværge der klager over højdemæssig diskriminering og som samtidig prøver at definere kønsrollerne – hvad der er særligt svært når begge køn går med ringbrynje og har skæg.

Discworld er med andre ord mere end bare sværdkamp og magiske ildkugler – og i stedet Terry Prachetts måde at holde et spejl op for os selv og vores verden – lige som Jonathan Swift gjorde det i Gullivers rejser. Derfor har Prachett blandt andet tidligere formået at introducere religion (Small Gods), trykkefrihed (The Thruth) og med Unseen Academicals nu også fodbold.

Det skal man nu ikke lade sig skræmme af, hvis man som undertegnede er født uden bare antydningen af fodbold-interesse. For fodbold, eller rettere fodbold som det ville have set ud hvis lemlæstelse og vold var både accepteret og ligefrem tilskyndet, er blot rammen om en fortælling om sociale forandringer, racer, fordomme og fortidens synder.

Den historie fortæller Prachett både underholdende og intenst. Og det er godt, for de seneste par bøger om Discworld havde ellers havde mistet lidt af de førstes muntre og til tider direkte vanvittige præg.

Der er dog ikke så mange af de gags, der i Prachetts Small Gods fik mig til at grine højt, men i stedet er der en måske lidt mere moden humor for kendere af universet. Slet ikke dårligt gjort for en forfatter, hvis første bog i serien kom i 1983.

Læs mere om Terry Prachett og Discworld på: http://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Pratchett. Nye læsere uden den store hang til magiske væsener kan med fordel starte med bogen ”Small Gods”.

Terry Prachett: Unseen Academicals, Transworld Publishers 2009, 400 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.