// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ernest Hemingway: At have og ikke have
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ernest Hemingway: At have og ikke have

Skrevet af den 11. september 2017 – 07:31Ingen kommentarer

Lindhardt og Ringhof genudgiver Hemingway-klassikeren om fiskeren Harry Morgan her 80 år efter, at den udkom første gang i USA.

Som Hemingway-kenderen Bo Tao Michaëlis skriver i sit veloplagte forord, er dette en af de få bøger af den berømte forfatter, som foregår i hans hjemland. Faktisk er det kun en novellesamling fra 1925, der også udspiller sig i USA. Er dette interessant, kan man spørge? Og svaret er ja, fordi Hemingway af mange opfattes som indbegrebet af det amerikanske.

Hvad er det så for et billede af USA, vi får serveret? Det er med Michaëlis’ ord ’de grå 1930’ere’. I Key West, på Floridas sydspids, ligger de mondæne lystyachts side om side med de lokale fiskermænds småbåde. Fiskerne har mistet deres vigtigste indtægtskilde efter spiritusforbuddets ophævelse. Der er ikke længere behov for smugling, ud over nogle små mængder flasker fra det billige ferieparadis Cuba.

Og så er der lidt trafik med immigranter og revolutionære, der sejles frem og tilbage mellem Cuba og Florida. Nogle få turister vil gerne betale for en fisketur, men det er nærmest umuligt for Harry at forsøge sin familie. Så han hører til blandt ’the have nots’. Han har ikke, for ’at have’, det er noget for de andre. Bogens gruppe af velhavere lever det søde, men også tomme liv.

Det er ikke her, Hemingways sympati ligger. Det gør den hos Harry, som har integritet, stolthed og en udbredt sans for retfærdighed. Det hjælper dog ikke vores antihelt meget i denne sorte samfundskritiske fortælling om et USA, hvor det også for 80 år siden var nemt at synke ned på bunden, uanset hvor megen rigdom, man er omgivet af.

At have og ikke have af Ernest Hemingway, Lindhardt og Ringhof, På dansk ved Ole Restrup, 270 sider, 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.