// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vibeke Rejnholt Pfeiffer: Ingen sang over min vugge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Vibeke Rejnholt Pfeiffer: Ingen sang over min vugge

Skrevet af den 21. april 2017 – 07:18Ingen kommentarer

Ingen sang over min vugge er en kærlig skildring af et kvindeliv i København i 1800 tallet, en kvinde med et liv så hårdt og fyldt med misrøgt, at man nærmest gyser.

Livet er Frederikkes, og hun lider af forskellige former for psykiske lidelser eller som de sagde den gang: hun var sindssyg. Hun har absolut ingen støtte hjemmefra, hvor der findes en far, en stedmor og søskende – og må hele livet igennem klare sig selv uden nogen former for hjælp. Medmindre man da inddrager det offentlige sygehusvæsen som en hjælpende instans, for her var Frederikke indlagt rigtigt mange gange – og i årevis.

Det er både det fysiske og det psykiske, der driller Frederikke og hun ender med at leve indespærret i 23 år på en sindssygeanstalt (senere omdøbt til sindssygehospital) under kummerlige forhold. Hun døjer med at høre stemmer, og også med brok, smerter, en byld og bliver både afhængig af opium og morfin.

Hun får to børn: Lise og Hansine Frederikke, men ingen af dem vokser op hos hende, da hun ikke engang er i stand til at passe på sig selv. Fædrene er ikke interesseret i at stå ved børnene. Det er en smerte i hendes liv, at hun ikke kunne passe sine piger. Lise får hun aldrig et rigtigt godt forhold til, for Lise er nærmest bange for hende, men Hansine Frederikke, når hun at få et lidt bedre forhold til, og er også på ferie hos hende og hendes mand og barn på et tidspunkt.

Hansine Frederikke er faktisk forfatteren Vibeke Rejnholt Pfeiffers mormor og på den vis er romanen udtryk for et grundigt og gedigent stykke slægtsforskning. Forfatteren får beskrevet sin oldemors liv ud fra breve, journaler og andet materiale, som det må have været et kæmpe arbejde at finde. Så sørgeligt er det også, at hun ender med at fortælle, at hun aldrig finder et eneste foto af den kvinde, som hun får beskrevet så indgående. Til tider lidt for indgående, for beskrivelserne af Hansines behandling af hendes egen brok kan være lidt voldsomme.

Ingen sang over min vugge er en historisk roman og en kvindehistorie krydret med forfatterens egne beskrivelser af vejen til informationerne.

Ingen sang over min vugge, Vibeke Rejnholt Pfeiffer, forlaget Mellemgaard, 369 sider, januar 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.