// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Malin Persson Giolito: Størst af alt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Malin Persson Giolito: Størst af alt

Skrevet af den 11. april 2017 – 08:54Ingen kommentarer

Årets svenske krimi 2016 er nu landet i Danmark, og den er bestemt værd at stifte bekendtskab med.

Der er ikke tale om en krimi i klassisk forstand. Her følger vi ikke politiets arbejde med at afsløre en forbrydelse. Vi starter midt i den, og får hurtigt at vide, hvad der er sket. Maja, en gymnasieelev, sidder på bogens første side i sit klasseværelse. Der lugter af rådne æg og krudtslam. Omkring hende ligger klassekammerater og deres lærer, skudt i smadder. Og med hovedet i hendes skød ligger Sebastian, søn af Sveriges rigeste mand, og Majas kæreste. Han er også stendød. Maja sidder midt i konsekvenserne af en massakre, et skoleskyderi, og hendes fingeraftryk er på et af de geværer, der blev brugt. Men er hun skyldig, eller er det Sebastian, der er massemorderen, som står bag udåden? Det venter vi at få en forklaring på, og den kommer da også, som siderne bliver vendt.

Maja har siddet ni måneder i varetægtsfængsel, mens hun venter på at få sin sag afgjort. Vi følger, hvordan forsvarere og anklagere minutiøst arbejder i retssalen, frem mod afgørelsen, og lag på lag af Majas og Sebastians historie skrælles af. De er elskende i et følelsesforladt overklassemiljø. Her er Sebastian tilsyneladende den store forfører og vinder, som alle ser op til. Undtagen hans stinkende rige far, som af en eller anden grund afskyr sin søn. Det lider Sebastian under, og han kommer gradvist længere og længere ud, indtil det fatale skoleskyderi sætter en stopper for hans liv.

Det kunne være nemt at dømme romanen ude for dens lidt klichéagtige afsæt med rig, ulykkelig dreng møder sød pige, og sammen går de så frygteligt meget i gennem. Men det holder ikke. Der er en hudnær realisme og ærlighed i beskrivelsen af de unges fortvivlelse og desperate, nærmest skrigende behov for ægte følelser og kærlighed, som løfter fortællingen ud over klicheen. Og den indædte kynisme, som præger Majas forhold til omverdenen og andre mennesker under varetægtsfængslingen er suverænt godt konstrueret.

Endelig er der et fint temposkift cirka midtvejs i romanen, hvor man får fortællingen om Majas og Sebastians forhold, og de begivenheder, som førte dem frem til klasseværelset. ”Størst af alt” er bestemt ikke en behagelig fortælling om at være ung, men den griber en om hjertet.

Malin Persson Giolito: Størst af alt. Gyldendal. Oversat fra svensk af Jesper Klint Kistorp. 416 sider. 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.