// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Troels Frøkjær: Bogen om Allan Olsen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Biografi, Roman

Troels Frøkjær: Bogen om Allan Olsen

Skrevet af den 7. august 2008 – 16:442 kommentarer

Da jeg i starten af august havde fornøjelsen af at høre Allan Olsen live sidst var det til Dragør Musikfestival. Præcis den type arrangementer, betegnede Allan Olsen i løbet af koncerten som “Rema 1000 koncerter”. Ved samme koncert råber en nu nok halvberuset mandlig koncertgænger pludseligt: “Du spiller skidegodt!” – hvortil A.O. svarer: ” Tak skal du have, det er dejligt at få at vide fra en som tydeligvis har forstand på musik”. 

Der kom et par yderligere stikpiller til publikum, som kvitterede ved koncertens afslutning med et stående bifald…. 

Han er bestemt ikke nogen Hr. hvem som helst, musikeren og sangskriveren Allan Olsen. Og på trods af en – vil nogen måske påstå – sen start på decideret pladeindspilninger, så har trombadouren fra Frederikshavn hængt ved og været en central skikkelse i det danske musiske miljø igennem mange år.

Bogen om Allan Olsen er skrevet af Troels Frøkjær, der har fået mulighed for at være tæt på Olsen igennem den tid, hvor bogen blev til. Frøkjær debuterede som forfatter med denne bog og er oprindeligt uddannet musiklærer.

Hvis man på ingen måde fanges en lille smule af Allan Olsens univers, så skal man selvsagt ikke læse denne bog. Men er man – som denne signatur – uforbedrelig fan, så er der indimellem noget at komme efter. Specielt den meget lange vej i starten af A.O’s karriere er rigtig spændende – men ellers er det blot skægt at læse om turneer med Daltons, der går amok, og generelt livet som musiker i Danmark.

Hvis man interesserer sig for Allan Olsen og blot har læst en lille smule tidligere – så er der desværre en hel del gengivelser – specielt på anekdotefronten.   
 
Med fordel kunne bogen have været rettet igennem et par gange mere. Der er lidt for ofte sætninger, der strander – bliver gentaget lige efter hinanden med videre. Det er dog næppe fair at være efter Troels Frøkjær for den del – men der kunne nu godt være strammet noget op i redigeringsarbejdet.

Frøkjær har også et i mine øjnene mærkværdigt system, hvor A.O’s plader bedømmes med terningekast. Forfatteren forsøger at forklare i starten hvorfor – men jeg fattede det aldrig. Det virker bare mærkeligt.

Allan Olsen er ikke helt som andre danske sangskrivere og musikere. Og heldigvis for det. Det billede tegner bogen fint – og man smiler gennem næsten hele bogen. Særligt også fordi, at billederne i bogen er mange og gode. 

Troels Frøkjær holder sig også fint i baggrunden – som oftest – og lader bogen handle om Allan selv – og ikke hvordan man som fan opfatter ham (en distinktion, jeg ikke selv havde været i stand til at lave). Et enkelt sted går det dog helt galt, hvor A.O får en ordentlig lussing på grund af fremstillingen af Kongehuset i sangen “Statsministerens undergrund”. Men det i sig selv er faktisk også rigtigt skægt.

Hvis du ikke er hoppet på vognen endnu – er her en stærk opfordring til at starte bekendtskabet med CD’en “Rygter fra randområderne”, der sandsynligvis er den bedste danske live udgivelse ever.

Troels FRØKJÆR: ”Bogen Om Allan Olsen”. Husets Forlag. 248 sider,

2 kommentarer »

  • Andreas Krog siger:

    Har med det samme reserveret den på det lokale bibliotek. Blev lige dele irriteret og glad over at der var 2-3 måneders ventetid. Glad fordi det viser at der også er andre fornuftige mennesker med god smag i kommunen.

  • Lars Jacobsen siger:

    Efter at have læst anmeldelsen strøg jeg også på mit lokale bibliotek efter bogen.

    Jeg synes den er fin og givet et godt indblik i Olsens omtumlende tilværelse op til de første par plader. Synes dog at man efter 2/3 af bogen har fået nok af den lidt opremsende stil. Men jeg blev da klogere på Olsen og det alene er med til at give sangene en ny dimension.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.