// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vivek J. Tiwary, Andrew C. Robinson og Kyle Baker: Den femte Beatle
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Tegneserie

Vivek J. Tiwary, Andrew C. Robinson og Kyle Baker: Den femte Beatle

Skrevet af den 5. marts 2017 – 07:36Ingen kommentarer

Nej, denne bog handler ikke om Pete Best, trommeslageren i The Beatles, der blev afløst af Ringo Starr. Den handler heller ikke om Stuart Sutcliffe, der sammen med barndomsvennen John Lennon startede det måske største kulturelle ikon i mere end 100 år. Men hvem er så den femte Beatle?

Tjah, undertitlen til ”Den femte Beatle” afslører det med det samme med ordene ”Historien om Brian Epstein”. Tidligere Beatles-medlem Paul McCartney er endda citeret for at sige, at ”Hvis nogen var den femte Beatle, så var det Brian.”

Brian Epstein var manden, der ’opdagede’ The Beatles. Dengang var der ikke mange tilhængere til deres musik, og de spillede stort set hver aften deres egen version af rock ’n roll i The Cavern i Liverpool. Imens forsøgte Epstein dag ud og dag ind at skaffe dem en pladekontrakt med de store selskaber i London. Ingen bed dog på, før EMI (Electrical and Music Industries Ltd.) som de første sikrede deres fremtid mange år frem ved at være de første, der tog det unge band og deres ’mærkelige musik’ ind i varmen. Og fordi EMI i 1955 havde opkøbt Capitol Records var vejen til det amerikanske marked åben, og verdenssuccesen blev sikret.

Nu skal Epstein berømmes i ”Den femte Beatle”, en tegnet bog med gode illustrationer af Andrew C. Robinson og Kyle Baker. Vi følger Epstein, fra han opdager de fire unge gutter i The Cavern i november 1961 og var deres manager frem til sin død i 1967. Det var Epstein, der satte The Beatles på verdenskortet, og det var ham, der med sin sans forretning var med til at sikre eftermælet for et band, der blev opløst med bål og brand og et hav af professionelle retssager.

Det er lidt af en emotionel rutsjebanetur at læse (og se) historien fortalt på denne måde. Vi bliver kastet rundt i følelsernes paradis – på godt og på ondt – og får et rigtig fint indblik i de kampe og den kontekst, hvori Epstein navigerede.

The Beatles var et helt unikt band med en helt igennem unik indflydelse på ungdommen op gennem 1960’erne. Og intet band har nogensinde haft så stor indflydelse på popkultur såvel som eftertidens musik som dem. Det er ubestrideligt. Det har heller ikke været en hemmelighed, at Brian Epstein var manden, der gjorde de fire vilde drenge til en forretning. Men at hans posthumt aldrig har indtaget en plads i rock ’n roll’s Hall of Fame er jo fuldkommen ubegribeligt.

En god oplevelse. Det er ikke underligt, at bogen tre uger efter udgivelsen i USA gik ind som nummer 1 på New York Times’ bestseller-liste og siden har modtaget flere priser.

Den femte Beatle. Vivek J. Tiwary, Andrew C. Robinson og Kyle Baker, Fahrenheit, 142 sider, 25. november 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.