// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Steen Harvig: Manden der vendte tilbage
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Steen Harvig: Manden der vendte tilbage

Skrevet af den 22. februar 2017 – 07:31Ingen kommentarer

Litteraturforskeren John Grey har fået sit drømmejob. Hans speciale og store kærlighed er de islandske sagaer, og hans lykke er gjort, da han ansættes som lektor ved Reykjavik Universitet. Her skal han skal forske og undervise i de emner, der næsten er blevet en besættelse for ham. Egentlig havde en konkurrerende forsker fået stillingen, men da han omkommer sammen med sin familie i en brand i deres sommerhus, er vejen åben for Grey. Hans kone, journalisten Helene Hansen, er fulgt med, men har ikke nydt opholdet, og deres veje er på vej til at skilles, da de får besked om, at deres søn er dræbt under udsendelse til det krigshærgede Syrak. Herfra sker der besynderlige ting.

Parrets datter forsøges kørt ned af en mystisk flugtbilist. En gammel bekendt, en veteran fra Afghanistan, opsøger Grey og har oplysninger om sønnens død, som ikke harmonerer med militærets officielle version. En ung kvinde dør på Island. Og pludselig bortføres Helene, mens hun arbejder i Syrak.

Alt dette griber forstyrrende ind i John Greys liv på den sagnomspundne ø. Og netop sagnene, de islandske sagaer kan måske hjælpe ham på vej til at forstå, hvad der sker omkring ham. I det mest berømte saga, Njals Saga, er der jo netop en familie, der brænder ihjel. Bogen ender spændende, da Helenes research bringer hende på sporet af den virkelige historie om såvel sønnens død, og hvad der egentlig skete, da sommerhuset med hendes mands konkurrent brændte ned til grunden.

Den handlingsmættede sidste tredjedel fungerer bedst. Det føles som om, at Steen Harvig her slipper tøjlerne og skriver friere. Andre dele af bogen er tunge og lige lovlig konstruerede. Det gælder blandt andet passager, hvor vi lærer John Grey at kende gennem parallelle dagbogsskriverier til datteren, essays om hans liv og forskning, og handlingssporet i romanens nutid. Der bliver en del gentagelser, og det skæres for meget ud i pap, at vi har med en forstyrret sjæl at gøre, hvis forskning og besættelse af sagaerne driver ham langt væk fra verden og fra menneskerne omkring ham. Og det er ærgerligt for plottet er godt.

Steen Harvig: Manden der vendte tilbage. Trykværket. 234 sider. December 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.