// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ellen Miriam Pedersen: Davids bedste – Sekulære gendigtninger af udvalgte salmer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Ellen Miriam Pedersen: Davids bedste – Sekulære gendigtninger af udvalgte salmer

Skrevet af den 25. januar 2017 – 07:20Ingen kommentarer

Jeg mødte Ellen Miriam Pedersen på BogForum 2016 og hun var så venlig at overdrage mig et eksemplar af sin digtsamling Davids bedste. Jeg betroede hende på forhånd, at poesi ikke er min stærkeste side, men at jeg ville gøre mit bedste. Havde jeg vidst, helt hvor ukvalificeret jeg var til opgaven, havde jeg måske afvist at anmelde den. I dag er jeg glad for, at jeg tog imod den.

Davids bedste
er ikke bare poesi, men gendigtninger af udvalgte jødiske salmer, som jeg aldrig har læst. I det hele taget skyr jeg religiøs litteratur og kunst, så Pedersens poesi var lidt af et chok for mig. Blottet for synd og fordømmelse, som den er, er Davids bedste nemlig en sekulær succes, som jeg skal læse mange gange endnu!

Pedersen har forkastet lovprisninger af Herren, synd og frelse til fordel for menneskelige værdier og et humanistisk verdensbillede, uden skelen til religion, geografi eller køn. Jeg har ikke sammenlignet med de oprindelige salmer, da jeg simpelthen ikke er kvalificeret. I stedet har jeg ladet teksten stå for sig selv som autonome digte. Læst sådan minder hendes antikapitalistiske sociale kritik og de fremskridts- og teknologiskeptiske budskaber om politiske protestviser, bedst kendt fra 60’erne og 70’erne. Sproget er kønnere og vidner om en vidende og belæst forfatter, men kan læses af alle – også poesinovicer.

Davids bedste er en humanitær opsang. En skideballe, der skal minde os alle, uanset politisk orientering, om at vi lever på en kugle. Et begrænset miljø med begrænset plads. Vi er nød til at stå sammen. Hjælpe hinanden. Elske hinanden. For selvom der til tider tales med meget store bogstaver som i nummer 49:

Der er ingen grund
til at falde
i svime
over købepatter
og pikslikkermunde
samme død venter
på både
forarmet
og formuende

Er samlingen gennemsyret af håb. Et håb rodfæstet i kærligheden. Nummer 67:

Og er det ikke utroligt
at trods alle hindringer
trods alt det infame
også fra myndigheder
klarer mennesker sig
og insisterer
på retten
til at elske
og leve

Ellen Miriam Pedersen, Davids bedste – Sekulære gendigtninger af udvalgte salmer, Det Poetiske Bureaus Forlag, november 2016, 80 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.