// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pierre Lemaitre: Et beskidt job
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Pierre Lemaitre: Et beskidt job

Skrevet af den 18. december 2016 – 07:05Ingen kommentarer

Det er en udpræget fornøjelse at læse Et beskidt job, som handler om Alain på 57 år, der er tidligere HR-chef, men har været arbejdsløs i nogle år, hvor han har hutlet sig igennem med småjobs. Det er fire år siden, at han har mistet sit lederjob, og beskrivelsen af hans deroute både socialt og økonomisk er helt eminent beskrevet.

Alain har alderen imod sig – ikke fordi han selv synes det, men fordi potentielle arbejdsgivere går efter yngre medarbejdere. Han har fået arbejde på et lager, Apotekerleveringen, hvor han bl.a. arbejder sammen med en hjemløs alkoholiker, Charles, som viser sig at være en sand ven, måske hans eneste.

Han bor sammen med sin kone Nicole i en dejlig lejlighed, hvor de havde planer om at lave nyt køkken. Men det var før han blev arbejdsløs. Selv om han arbejder på lageret, er det ikke nok til at kunne klare udgifterne, så de sidder hårdt i det med et delvist nedrevet køkken. Nicole og Alain har to voksne døtre og en svigersøn, som klarer sig godt, så alle i hans nærmeste omgangskreds klarer sig godt. Derfor føler han måske sin egen job fiasko endnu større, og glemmer at tænke på det, der virkelig gælder.

Historien starter med, at han mister sit job på lageret og samtidigt søger et nyt inden for sit felt. Til sin store overraskelse bliver han kaldt til samtale, og han sætter alle sejl til for at klare samtalen. Han øver HR- og managementstof sammen med Nicole, og researcher på virksomheden, som han finder frem til på egen vis, da det er et konsulentbureau, der står bag udvælgelsen. Han forsøger tilmed at finde frem til de konkurrenter han er oppe imod. Han er desperat og tager også ulovlige metoder i brug.

Der er stort set ingen grænser for hvor langt Alain er villig til at gå, for at få jobbet og i den proces viser han sider af sig selv, som ikke er spor rare. Samtidigt er han helt utroligt udspekuleret, og plottet tager en overraskende drejning.

Ud over at være en meget spændende krimi er bogen et indspark til debatten om vores arbejdsmarked og de krav der stilles til den enkelte – og den betydning for identiteten, som arbejdslivet har for mange mennesker. Det gør forfatteren Pierre Lemaitre godt på en empatisk og satirisk måde, samtidigt med at han håndterer krimigenren, så historien også er spændende. Jeg kom til at tænke på den amerikanske sociolog Richard Sennet, da jeg læste bogen. Han beskæftiger sig med det fleksible arbejdsmarkeds krav til individet og de negative konsekvenser det har. Det er Alains reaktion et eksempel på.

Pierre Lemaitre blev inspireret til historien, da han så hvad arbejdsløshed gjorde ved hans egen far. Det er klart en bog jeg kan anbefale.

Pierre Lemaitre, Et beskidt job, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 448 sider, oktober 2016, oversat af Karsten Nielsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.