// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dermot Power: Fantastiske skabninger og hvor de findes – Kreativiteten bag filmen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Fantasy

Dermot Power: Fantastiske skabninger og hvor de findes – Kreativiteten bag filmen

Skrevet af den 15. december 2016 – 07:59Ingen kommentarer

Dermot Power var konceptscenograf på filmatiseringen af JK. Rowlings Fantastiske skabninger og hvor de findes. Han har desuden redigeret denne samling af produktionsmalerier, konceptskitser, storyboards, tekniske tegninger og scenebaggrunde fra filmen. Den oprindelige bog, Newt Scamanders opslagsværk, på hvilket filmen kun er meget løseligt baseret, er desværre udgået. Sandsynligvis grundet rettighedskonflikt eftersom seriens to andre bøger Barden Beedles eventyr og Quidditch gennem tiderne er genudgivet i lækre nye udgaver i forbindelse med filmen. Derfor er det dejligt, at Harper Collins Nordic har udgivet ikke mindre end tre nye bøger om Newt Scamanders filmatisering, de nye fans, sammen med filmanuskriptet, kan læse i stedet for.

Kreativiteten bag filmen giver et overraskende indblik i processen med at skabe et virtuelt univers. Vi får at se, hvordan man skaber fantastiske væsner, New York anno 1926 og helt nye magiske verdner, der passer i en kuffert, men alligevel sagtens kan rumme utallige store og små magiske dyrs forunderlige habitater. Det er et orgie af billeder i forskellige stadier af færdiggørelse og så godt som alle sammen lavet som 3D animationer.

Teksten er begrænset til de forskellige kunstneres bemærkninger til de enkelte billeder. Der er 36 kunstnere repræsenteret i bogen og de fleste bemærkninger er begrænset til to sætninger eller der omkring. Det er rimelig børnevenligt, men desværre også lidt uinteressant. Det er som at læse post-it notes. Animationsprogrammer nævnes henkastet, kommentarer går igen ved flere billeder og en enkelt gang virker kommentaren som en redaktørs kritik af overskriften: ”Forbryderfoto af en nisse i New York Nærmere en gadedrengs-type.” Det er ikke specielt hverken oplysende eller spændende læsning, men derfor er billederne alligevel fortryllende og det hele er jo også for deres skyld.

Jeg ville have foretrukket en mere samlet tilgang til teksten. Især ville jeg ønske, der var reflekteret mere over den oprindelige bog. Det kunne være sjovt at høre mere om hvilke af Newts beskrivelser, man har valgt at beholde og hvor man har været nødt til at ændre ting for at tilpasse det filmens univers, eller simpelthen fordi det ikke kunne lade sig gøre. Ikke desto mindre er motiverne inspirerende. Det er sjovt at se de mange designs, der blev valgt fra. De mange tilgange til Newts magiske kuffert fik mig til at grine og jeg er dybt imponeret over den kolossale proces, det har været at skabe dens fortryllede interiør. Det er en bog for inkarnerede fans af Rowlings univers, ikke så mange andre. Det er den desværre ikke hverken didaktisk eller generel nok til.

Dermot Power, Fantastiske skabninger og hvor de findes – Kreativiteten bag filmen, HarperCollins Nordic, 144 sider, november 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.