// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kati Hiekkapelto: De ubeskyttede
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Kati Hiekkapelto: De ubeskyttede

Skrevet af den 2. december 2016 – 07:08Ingen kommentarer

Sammy er en ung mand, som er flygtet fra Afghanistan over Rusland til Finland, hvor han opholder sig illegalt. Han lever en kummerlig tilværelse på bunden af samfundet på flugt fra alt og alle. Han overlever på tilfældige jobs, som rengøring og forefaldende arbejde på et pizzeria, og gør alt for at holde sig ude af kriminalitet og prostitution – det sidste lykkes ham dog ikke altid. Han er afhængig af narko, og har derfor brug for penge, som han straks omsætter til det såkaldte Subu, en billig form for narko. Han har tabt sin asylsag og står for at blive udvist og fløjet tilbage til sit hjemland, hvor han er sikker på at blive slået ihjel.

Sammy bliver blandet ind i et mord på en gammel mand, og han øjner en chance for at kunne blive i landet, hvis han tilstår – og måske er han skyldig? Anna Fekete, den kvindelige efterforsker, får rigeligt at se til, for ud over sagen om den gamle mands død, som i første omgang ligner noget andet end det er, så er en kvinde forsvundet fra samme opgang. Kvindens datter melder hende savnet. Samtidigt finder to unge piger en masse blod i en lille skov, som viser sig at være menneskeblod – men der mangler et lig. Der kan trækkes tråde til et bandemiljø, der stammer fra Danmark. Så spørgsmålene er mange, og Anna fornemmer, at sagerne måske hænger sammen.

I De ubeskyttede får man et indblik i indvandrere og deres liv, både de illegale, og dem der er der på lovlig vis. For hovedpersonen Anna Fekete kommer oprindeligt fra den ungarsktalende del af Serbien, men bor og arbejder nu i Finland. Hun kender alt til at leve væk fra det meste af sin familie i et fremmed land. Hun har sin bror i Finland, men han drikker og deres kontakt er meget sporadisk. Da hendes bedstemor bliver syg, forstærker det savnet efter hjemlandet. I stedet for at kunne tage hjem, har hun masser af efterforskningsarbejde i det kolde finske forår, hvor der stadig er frostgrader – og mulighed for at stå på ski. Vi møder også de to pizzeriaejere, som gerne vil hjælpe Sammy, så godt de kan.

De Ubeskyttede er en god krimi, der emmer af menneskeforståelse, og med smukke beskrivelser af naturen i Finland i forårsmånederne. Den handler om illegale indvandrere og deres kamp for overlevelse, kriminalitet, narko og et hårdt bandemiljø.

Bogen er nummer to om Anna Fekete, og den første, Kolibrien, har høstet mange roser. Forfatteren Kati Hiekkapelto har selv i en periode boet i den ungarsktalende del af Serbien, og kender derfor til miljøet. Hun er helt klart en forfatter, som jeg vil læse mere af.

Kati Hiekkapelto, De Ubeskyttede, Turbine Forlaget, 356 sider, oktober 2016, oversat af Siri Nordberg Møller

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.