// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jacqueline Carey: Terre d’Ange – Phèdres Trilogy
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Fantasy

Jacqueline Carey: Terre d’Ange – Phèdres Trilogy

Skrevet af den 28. oktober 2016 – 06:35Ingen kommentarer

”Love as Thou Wilt” sådan lyder guden Eluas øverste lære.

I landet Terre d’Ange tilbedes Elua og kærligheden. Derfor accepteres og opmuntres alle typer fetichisme. Voldtægt, derimod, er ikke bare en forbrydelse, det er blasfemi. 13 huse, dedikeret til Eluas og hans guddommelige ledsagere, opdrager og uddanner særlige disciple i elskovens forskellige aspekter. Men Phèdre er udset til et endnu højere formål. Phedre er mærket af Kushiel – smertens herre.

Mens landet trues af krig fra de vilde Scaldi i nord, forræderi indefra og fjerne trusler fra eksotiske steder, de færreste overhovedet har hørt om, oplæres Phèdre, ikke bare i at give nydelse, men også i at spionere. Hendes unikke evner, samt hendes appetit for smerte bliver en livsfarlig kombination, der med store omkostninger for hende selv, kan betyde sejr eller nederlag for hele hendes nation, og de smukke dogmer på hvilke den hviler.

Hvis mit lille resumé har fået dig til at tænke på 50 Shades of Grey, så tro om igen. Hvor 50 Shades er letlæst parcelhusporno, er Phèdres Trilogi et sandt fantasy mesterværk. Den er også nummer et i en trilogi af trilogier, hvilket vil sige, at der er 6 bøger mere i samme verden, med andre fortællere. Desværre er ingen af dem endnu oversat til dansk.

Først og fremmest har Jacqueline begået en af de mest fascinerende og fejlfri verdner, jeg har været så privilegeret at læse. Kortet er langt hen ad vejen identisk med den virkelige verden, selvom navnene er ændret, og tidsmæssigt pulserer historien omkring middelalder og renæssance, afhængig af hvor vi befinder os. Vi rejser fra det iskolde nord til den varmeste ørken, og alle steder er folkene og kulturen både fuldendte og forførende.

Sproget er tilsvarende gennemført. Eftersom historien fortælles af den veluddannede Phèdre, er sproget avanceret og forfinet uden et eneste unødigt ord. Der er med andre ord tale om superbt håndværk. Der lånes en del fra forskellige sprog, afhængig af ordets oprindelige geografi, således at sprog og world-building underbygger hinanden sublimt. Det er lækker læsning.

Karaktergalleriet er enormt, og uden det indledende dramatis personae havde jeg næsten opgivet at følge med. De mange personer er ligesom verdenen og sproget gennemførte, troværdige og fængslende. Mangfoldigheden nødvendiggøres af at alle tre bøger, især den første og den sidste, er så stopfyldte med handling, at man må holde tungen lige i munden for at holde styr på alle de intrikate plottråde, der griber ud og alle sammen samles i en fuldstændig vanvittigt genial slutning.

Phèdres Triology er i sin uforlignelighed usammenlignelig med noget andet, men skulle jeg drage paralleller, kan jeg kun komme i tanke om Joe Abercrombies The First Law Trilogy. Intet andet kommer op på siden af den, og i modsætning til First Law er Phèdres Trilogy også vildt fræk. Læs læs læs!

Jacqueline Carey, Terre d’Ange – Phèdres Trilogy, Tor, Kushiel’s Dart, januar 2015, 912 sider, Kushiel Chosen, august 2015, 687 sider, Kushiel’s Avatar, januar 2016, 750 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.