// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter H. Olesen: Lille dansk samtidsroman
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Peter H. Olesen: Lille dansk samtidsroman

Skrevet af den 27. august 2016 – 07:03Ingen kommentarer

Jeg faldt tilfældigt over Peter H. Olesens bog Korrekturlæseren på mit bibliotek, da jeg hev en ordentlig stak bøger med i sommerhus.

Korrekturlæseren er en kort roman om en mands sociale deroute. Han bliver skilt, flytter i en lille lejlighed og regner med at det nok skal gå. Det gør det sådan set også, og så alligevel ikke. Han bliver gradvist mere indesluttet, vred, urimelig overfor sine omgivelser og meget perfid. Hans job består af at læse korrektur og han elsker at finde andres fejl. Bogen er hurtigt læst, den fangede mig med det samme, sproget flyder og jeg er sikker på, at disse fraskilte tiloversblevne fejlfindende mænd findes i små trælse lejligheder rundt i landet.

Pænt begejstret over at være faldet over endnu en skarp dansk forfatter, kastede jeg mig over forfatterens næste bog En lille dansk samtidsroman. Endnu engang er det en mand, der er hovedperson. Det interessante denne gang er, at nogle af kapitlerne er forfalt af hovedpersonen i jeg-form, mens andre af kapitlerne er fortalt af forfatteren om hovedpersonens gamle kammerat i han-form. De vekslende fortællere og synsvinkler fungerer ganske godt.

Jakob, hovedpersonen, er forfatter og bosiddende i København. Han er gået lidt kold i skriveriet og har for at sætte gang i processen igen, fået mulighed for at opholde sig i nordvestjylland i et lille gammelt sommerhus. Det er hans gamle gymnasieven Niels og dennes kone Bodil, der har huset. Niels er faret vild i sit liv og er for det meste muggen. Bodil er egentlig ok. Jakob finder sig til rette i sommerhuset, drikker dog alt for meget, men får alligevel skrevet lidt.

Lille dansk samtidsroman er netop en lille dansk samtidsroman. Den er kort, let at læse og handler om en mands stille hverdagsliv midt i samtiden. Den er ikke helt så spændende som Korrekturlæseren, men er stadig god og fint “i familie med” Korrekturlæseren. Sidste år udkom bogen Et hus er ikke et hjem af samme forfatter og jeg kan næsten ikke vente med forsvinde ind i endnu en af Peter H. Olesens historier.

Hvis du ligesom jeg er glad for hverdagsromaner og for forfattere, der kan fatte sig i korthed, synes jeg bestemt, at du skal kigge efter Peter H. Olesens bøger næste gang du skal vælge nye bøger.

Peter H. Olesen, Lille dansk samtidsroman, Byens Forlag, Februar 2013, 151 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.