// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Robert HARRIS: The Ghost
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » International Politik, Konspirationer, Krimi, På engelsk, Spænding

Robert HARRIS: The Ghost

Skrevet af den 29. juli 2008 – 01:05Én kommentar

På omslaget til denne bog står der: ”One man will uncover the worlds biggest conspiracy”. Alene af den årsag var jeg nødsaget til at erhverve et eksemplar af denne bog skrevet af ”the no. 1 bestselling author”, Robert Harris. Historien er forholdsvis enkelt.

En tidligere britisk premierminister skal have skrevet sin version af historien igennem sine erindringer. Sagen er den, at Mr. Lang, altså vores ven den tidligere premierminister, har fået hjælp til udarbejdelsen af hans tidligere politiske medarbejder. Medarbejderen drukner så desværre med en forfærdenlig stor mængde alkohol i blodet. Trist, men den slags sker jo indimellem.
Forlaget presser på for, at bogen skal skrives færdig ASAP – særligt fordi, at interessen for den tidligere PM hurtigt falder. Derfor hyres en ferm ghostwriter, der optræder som fortælleren hele bogen igennem.

Den del er faktisk ganske spændende. Særligt fordi at ghostwriting bliver behandlet med stor omhu og respekt hele bogen igennem med masser af skægge og interessante oplysninger til følge.

Ghostwriteren takker ja til opgaven og hurtigt er han i gang med, at skriver Mr. Langs erindringer for ham. Igen her er der en del meget skægge afsnit, der har en del mere med ghostwriting at gøre end bogen som sådan. Men Harris skriver knaldgodt, så det er ikke kritisk.

Kritisk er det derimod, at der går ualmindeligt lang tid inden, at denne ”verdens største konspiration” begynder at vise sig. Som læser har man forholdsvis hurtigt på fornemmelsen, hvad det dækker over, men der sker ikke rigtigt noget i den retning, før i sidste halvdel af bogen. Så sker der til gengæld også lidt, men at kalde det verdens største konspiration, er uden tvivl en overdrivelse.

Sideløbende med arbejdet med ex-premierministerens memoirs, bliver han subjekt for en undersøgelse af ICC for krigsforbrydelser. Det er for så vidt ok spændende. Det er dog alt for tykt, hvordan forfatter Harris har skåret premierminister Lang over en ekstrem stereotyp fremstilling af Tony Blair. Ligeledes er det også lige irriterende nok, hvordan Langs hustru er skåret over et mix af Hillary Clinton og Cheerie.

1. maj 1997, da Tony Blair og New Labour satte en stopper for en uendelig årrække af borgerlig dominans i England, var Robert Harris journalist ansat ved en britisk avis. På valgaftenen blev Harris forholdsvis berømt for at stå lige ved siden af Blair, som den eneste da valgresultaterne tikkede ind. Er han lidt bitter med udviklingen ikke måske så meget i forhold til Tony Blair – men måske mere hele den politisk debat og virkelighed?

Men nuvel.

Bogen blev for mit vedkommende læst af to omgange, så spændende er den skam. Vildt er det også, hvordan Harris faktisk formår at give et lidt skræmmende billede af, hvordan mennesker kan opfatte terrorbomber, hvis de ”næsten” bliver en del af dagligdagen.

Ved siden af bogens plot, sætter Harris nogle ok interessante spørgsmål til debat i forhold til ”den globale kamp mod terror” og i en dansk ”H.C Hansen” agtig kontekst, er den faktisk også meget spændende. En uddybning heraf vil afsløre for meget – men omvendt er det heller ikke helt som det lyder…

Forvirret?

Det er en ganske fin lille politisk thriller, Harris har fået stykket sammen.   

Robert HARRIS: The Ghost, 2007, 400 sider

Én kommentar »

  • Johan Hassel siger:

    Riktigt schysst bogblogg!

    Varma hälsningar ifrån konspirationernashemland; ECOSY summercamp;)

    D va trevligt o ses, vi får ta en rejälare runda en annan gång!

    /johan

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.