// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Allan Olsen: Tilfældigt strejfet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv

Allan Olsen: Tilfældigt strejfet

Skrevet af den 11. november 2015 – 07:30Ingen kommentarer

Efter at have udtrykt sig i sange i næsten en menneskealder, har sangeren og sangskriveren Allan Olsen endelig skrevet en bog. “Tilfældigt strejfet” er en form for erindringer fra den nordjyske sangers knap 60 år lange liv.

Det første af to bind er netop udkommet og handler om Olsens første 22 leveår indtil han forlader fødebyen Frederikshavn.

Hvis man kender mange af Allan Olsens sange og sangtekster, så genopfrisker han i bogen mange af de begivenheder og personer, som beskrives i sangene. En fin måde at få uddybet teksterne på. Bogen ligger desuden i god forlængelse af noget af det, som gør livekoncerter med Allan Olsen til en ekstra stor oplevelse. Nemlig hans snak ind i mellem numrene. Snak, hvor han ofte fortæller brudstykker af de historier, som han i bogen går i detaljer med.

Præcis som i sine sange, så er Allan Olsens observationer og betragtninger knivskarpe og tilsat en god portion humor og ironisk distance. En fryd at læse om eksempelvis Dødens Engel (skoletandlægen, red.) og om faren ved at bevæge sig fra sydbyen af Frederikshavn til nordbyen for at hente en brugt guitar.

Men hentes, det skal den. Og bliver hentet takket være kammeraten Madsen og hans knallert. For teenageren Allan Olsens store passion bliver musik og i særdeleshed guitarspillet. Efter gymnasiet tager Allan Olsen arbejde på en af de store lokale maskinfabrikker. Men han vil drive det til mere og bogen slutter med at Allan Olsen pakker sine ting og drager sydpå. Væk fra Frederikshavn. En by, som han kommer til at skrive mange sange om – men aldrig flytter tilbage til.

Første bind af “Tilfældigt strejfet” er ikke overraskende underfundig samt sjov og alvorlig på samme tid. En sand fornøjelse, som ikke kun fans af Allan Olsen kan få meget ud af at læse. Har man ikke allerede fået øjnene op for en af hvor tids største danske sangskrivere og hans bundjyske sange med både kant og et glimt i øjet, så kan bogen være en udmærket “baglæns” måde at komme ind i Allan Olsens musikalske univers på. En måde at lære at forstå manden, så det første møde med hans tekster bliver endnu bedre.

I andet bind vil Allan Olsen “spole tilbage i sin lange odyssé i musikken,” som der står på bagsiden af bogen. En tilbagespoling, som vi forhåbentlig ikke skal vente alt for længe på. For Olsen har – ligesom i sine sange – noget på hjerte og er en fremragende iagttager og formidler. I bogen får han plads til at brede fortællingerne ud, og det fungerer ganske enkelt fremragende. Mere er der ikke at sige om det.

Allan Olsen: Tilfældigt strejfet. Politikens Forlag, 2015. 279 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.