// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Qvortrup: Tre år, ni måneder, tre dage
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Politisk biografi

Henrik Qvortrup: Tre år, ni måneder, tre dage

Skrevet af den 7. november 2015 – 14:54Ingen kommentarer

Den mangeårige politiske journalist og redaktør Henrik Qvortrup har som en af de første skrevet en bog, der gør status over Helle Thornings tid som statsminister og hendes regering.

Bogen er baseret på Qvortrups samtaler med mere end 100 kilder, som alle optræder anonymt. Ingen citeres direkte. Men mange hændelsesforløb og ordudvekslinger er så præcise beskrevet, at det i mange tilfælde er ret nemt at se hvem der er ophavsmand/kvinde. Og hvem der ikke er det.

For eksempel kan man på de første 150 sider ofte foranlediges til at tro, at der er tale om en biografi om Thor Möger. For hold da helt op hvor den unge SF-strateg og -skatteminister fremstilles i et positivt lys og som hjernen bag SF’s politik, udmeldinger og ageren i det hele taget. Ret tydeligt hvem der er ophavsmand til det. Til gengæld fremstilles daværende SF-formand Villy Søvndal som en svag, træt og næsten grinagtig leder og politiker.

Det er dog intet sammenlignet med den måde den radikale leder Margrethe Vestager fremstilles på. Igen og igen og igen fortæller Qvortrup om hvordan Vestager har et hidsigt temperament, er arrogant og nedladende overfor især Enhedslisten og den nye SF-formand Anette Vilhelmsen samt hvordan hun bevidst fremhæver hvordan de radikale jorder de to andre partier i regeringen. Ikke just noget flatterende portræt af den nuværende EU-kommissær, der samtidig gives en stor del af skylden for, at det gik som det gik.

Bogen er i flere andre anmeldelser blevet betegnet som Thorning, Bjarne Corydon og Thor Mögers udlægning af begivenhederne. Og det er også det indtryk man sidder tilbage med. De tre personer fremstår på meget få tidspunkter i et dårligt lys og bogen er fuld af detaljer, som kun kan stamme fra dem.

Henrik Qvortrups bog bringer enkelte nye detaljer for dagen fra de tre år, ni måneder og tre dage, som Helle Thorning-Schmidt nåede at være statsminister i. For politiske feinschmeckere er det naturligvis en lækkerbisken at få endnu flere detaljer. Men når det er sagt, så er det reelt ikke meget nyt Qvortrup bringer for dagen. Og som flere andre anmeldere også har kritiseret ham for, så anskuer han politik som et spil, hvor taktik er vigtigere end politik. Derfor får vi ikke den store grundige analyse af Helle Thorning-Schmidt-regeringens politik og politiske ageren.

Er man ikke en dansk politik-junkie, der bare må have det nyeste sladder fra ”Borgen”, så skal rådet herfra lyde, at låne bogen på biblioteket. Tag den med en weekend i sommerhus og få den læst. For læsværdig og en anelse underholdende, det er den. Selvom det på en måde er tragisk at læse om hvordan regeringen med radikal tromlen og intern kævl ødelagde det for dem selv.

Henrik Qvortrup: Tre år, ni måneder, tre dage. People’s Press, 2015. 365 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.