// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jessie Burton: Dukkemageren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Jessie Burton: Dukkemageren

Skrevet af den 12. november 2015 – 07:44Ingen kommentarer

Billedet af et mørkt hus med dystre kroge bliver hurtigt dannet på Dukkemagerens første sider om et liv i 1600-tallet. Det dystre går igen på alle 445 sider, men det bliver hverken for tungt eller ensformigt. Udviklingen i bogen er uforudset, og det er en særdeles fængende historie, hvor det er svært ikke at læse endnu en side i håb om, at lyset bliver tændt i krogene, og at sandhederne kommer frem.

Nella Oortmann på 19 år er efter sin mors ønske blevet gift med købmanden Johannes Brandt, som lever i et pompøst hus i Amsterdam med sin søster, Marin, en tjenestepige og den sorte tjener Otto. Da Nella ankommer til sit fremtidige hjem, oplever hun en modtagelse, der er koldere end islagene på byens kanaler på de værste vinterdage. Hun finder snart ud af, at de dystre kroge i huset er en direkte afspejling af det indre i personerne og hemmelighederne i huset.

Bryllupsgaven fra Johannes, et stort dukkehus, er en tro kopi af hendes nye hjem. Langsomt bliver det på forunderlig vis fyldt op af uhyggeligt livagtige dukker lavet af en anonym dukkemager, som Nella kæmper for at møde ansigt til ansigt. Dukkerne ligner beboerne i huset – både mennesker og dyr, som består af hendes mands to hunde og hendes egen parakit. Levende og døde som forudsigelser, Nella først begynder at få forstå realiteten af, efter virkeligheden rammer hende.

Bogen er dyster, men fængende. Som læser får man hurtigt sympati med den unge Nella og ønsker som hun at finde ud af, hvem der hvisker på gangene om natten, hvor hendes mand bruger det meste af sine vågne timer, og hvorfor han og søsteren skændes så meget om hans købmandsskab og hans evne til at sælge det.

Dukkemageren, Jessie Burton, Hr. Ferdinand, udgivelse 17. september 2015, 445 sider, oversat af Alis Friis Caspersen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.