// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Sheikh: Danmarks børn i hellig krig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Jakob Sheikh: Danmarks børn i hellig krig

Skrevet af den 13. oktober 2015 – 10:54Ingen kommentarer

Mere end 100 danskere menes at være rejst til Syrien og Irak for at deltage i hellig krig. Mange af dem sammen med terrorbevægelsen Islamisk Stat. Hvorfor drager de afsted? Og hvad er gået forud? Det forsøger journalist Jakob Sheikh at finde ud af i dette mammutværk, hvor han zoomer ind på en håndfuld af de, der er draget afsted de senere år.

Et møde mellem Jakob Sheikh og en barndomsven, som han ikke har set i årevis, på gaden i København en efterårsdag i 2014, vækker Sheikhs interesse for de danske syrienskrigere. Det sker ud fra en ide om at besvare et simpelt spørgsmål: Hvordan kan det være at to mennesker – Jakob Sheikh og barndomsvennen – ender hver sit meget forskellige sted. Sheikh var på det tidspunkt uddannet journalist, mens barndomsvennen allerede havde været i krig i Syrien en gang og snart skulle afsted igen.

Sheikh beskriver blandt andet en pæredansk ung mand, der efter en kaotisk barn- og ungdom ind og ud af institutioner og med en hel hale af kommunale sagsbehandlere og støttepersoner bag sig, finder ro i islam og en stadig mere kompromisløs dyrkelse af islam. Til sidst tager han skridtet og drager fra Københavns nordvestkvarter til Syrien og dør i kamp for sin ”muslimske brødre”. Ganske tankevækkende forklaring, da vi har at gøre med en helt almindelig dansk dreng uden muslimske forældre eller lignende.

Barndomsvennen og den pæredanske knægt er to af hovedpersonerne i bogen, hvor Sheikh ”krydsklipper” frem og tilbage mellem 4-5 forskellige personers historie. En opbygning, der ofte fører til, at læseren mister overblikket. Men det sker ikke her. Det skyldes primært, at Sheikh går kronologisk frem og meget tydeligt sætter tidspunkt på kapitlerne om de enkelte personer. Kronologien gør at vi kan følge med og viser tydeligt hvordan en persons afrejse sætter tanker i gang hos de andre personer. Tanker om også at rejse afsted.

Det er svært at sætte en finger på noget, som kunne have været bedre. Næsten 600 sider lyder af meget og umiddelbart skulle man tro, at der godt kunne være redigeret kraftigere og fået bogen ned på 300-400 sider. Men det er faktisk ikke tilfældet. Historierne om de enkelte personer skal lige løbes i gang over de første 150-200 sider, men herfra flyder det derudaf. Og inden man har set sig om, så er man færdig.

”Danmarks børn i hellig krig” er ganske enkelt en formidabel og tankevækkende fortælling med en håndfuld konkrete menneskeskæbner til at beskrive en meget alvorlig problemstilling. For overordnet set som samfund er det ikke så meget udrejsen, der kan vise sig at være problematisk. Det er snarere hvis de udrejste overlever krigen og kommer hjem igen som hardcore islamistiske terrorister. Hvad kan de så finde på herhjemme?

Jakob Sheikh: Danmarks børn i hellig krig. Lindhardt og Ringhof, 2015. 576 sider. Udkom 8. oktober.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.