// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nathaniel Rich: Morgendagens odds
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Nathaniel Rich: Morgendagens odds

Skrevet af den 12. juli 2015 – 07:01Ingen kommentarer

Et matematisk geni med en afgrundsdyb frygt for ulykker, terror, naturkatastrofer, og mange andre potentielle trusler, er hovedperson i ”Morgendagens odds”. Mitchell Zukor hedder han, og han er et geni, når det gælder statistik og sandsynlighedsberegning. Er det mest sikkert at tage toget eller flyve? Hvad er odds for oversvømmelse og jordskælv, hvis jeg bosætter mig i ét område af byen i stedet for et andet? Den slags spørgsmål og efterfølgende beregninger kører konstant rundt i hovedet på ham. Og odds synes ikke at være gode.

Hans frygt for død, ulykke, ja kort sagt for alt mellem himmel og jord, viser sig at have stort potentiale efter et jordskælv i Seattle. Et driftigt konsulentfirma har fundet et hul i lovgivningen, som kan fritage firmaer for erstatningsansvar i tilfælde af katastrofer. Mitchell er en sand mester i at formidle scenarier for alt det, der kan ske, og hvad firmaerne bør gøre for at gardere sig. Pengene vælter ind, men ét af scenarierne – oversvømmelse af New York – begynder at se faretruende realistisk ud. En månedslang, lammende hedebølge kan blive afløst af en ødelæggende stormflod. De udtørrede områder rundt om Manhattan vil ikke kunne absorbere vandmængderne, forudser Zukor, og nogle af hans klienter følger hans råd og evakuerer ansatte. Det værst tænkelige sker, og Zukor når ikke selv at flygte. Han fanges på Manhattan sammen med en kollega.

Herfra sker der et dramatisk skift med ham, og med den stil bogen er skrevet i. Det er forrygende gjort af forfatteren. Zukor viser sig at kunne handle, kunne sætte sig ud over sin frygt i kampen for at overleve. Beskrivelserne af Manhattan under vand er intense og gribende: rotter og mennesker er på flugt, det flyder med lig i gaderne, bygninger styrter sammen, og den menneskelige natur viser sig såvel fra sin mest opofrende som mest egoistiske side i kampen for overlevelse. Dette gælder også i beskrivelserne af den lejr, som Zukor og hans følgesvend får kæmpet sig frem til.

Rich jonglerer med store eksistentielle temaer som kærlighed, dødsangst, og hvad man skal gøre med sit liv. Det er gjort i en befriende let og fabulerende stil. Men stærkest står beskrivelserne af det katastroferamte New York, og det er svært ikke at trække paralleller til de forfærdelige oversvømmelser, der ramte New Orleans i 2005 og 9-11 angrebet. Og så har New York jo faktisk været ramt af oversvømmelser i 2012, der førte til dødsfald og evakuering af 350.000 mennesker. Så måske er det en god idé at bekymre sig lidt.

Morgendagens odds af Nathaniel Rich, Forlag: Ordenes By, 365 sider, Oversættelse: Claus Bech, Juni 2015.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.