// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tonie Yde Højrup: Eldrups kamp og slaget om Dong
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Tonie Yde Højrup: Eldrups kamp og slaget om Dong

Skrevet af den 6. maj 2015 – 22:57Ingen kommentarer

For første gang siden sin dramatiske fyring i marts 2012 tager DONG’s tidligere direktør, Anders Eldrup, bladet fra munden og fortæller sin version af hvad der gik forud for fyringen, hvad der skete efterfølgende og hvor tingene i hans optik står nu.

Det gør han i Tonie Yde Højrups velskrevne og velresearchede single. Højrup ligger ikke skjul på, at det her er Eldrups version af begivenhederne. Det signal sender bogens titel også, ligesom den indledes med en række kapitler om Anders Eldrups opvækst og karriere.

Forfatteren har forsøgt at indhente kommentarer fra andre personer til Eldrups udtalelser, men i flere tilfælde har de ikke ønsket at medvirke. Det gælder blandt andet for DONG’s daværende bestyrelsesformand, Fritz Schur, og finansdirektør Carsten Krogsgaard. Derfor er dette begivenhederne set fra det ene ringhjørne. Og det er hvad vi må nøjes med indtil Fritz Schur en dag skriver en bog eller medvirker i en bog, der beskriver hvordan han udlægger begivenhederne i marts 2012, hvor hele den danske verdenspresse pludselig havde fokus på Dong, Schur og Eldrup.

Højrup formår at få Eldrup til at reflektere over tingene. Og flere gange kommer han frem til, at der var ting, som han kunne have gjort anderledes. At personaleledelse ikke er hans stærkeste side.

Singlen kommer lige i kølvandet på bogen “Det bedste bud”, der handler om Goldman Sachs’ køb af en andel af DONG Energy. Et forløb, der indtraf efter fyringen, og umiddelbart har de to ting ikke noget med hinanden at gøre. Og så alligevel. For salget til Goldman Sachs af 19 procent af Dong var nødvendigt, for at skaffe kapital. Kapital, som Eldrup ville have skaffet ved at udskille DONG’s vindaktiviteter og få pensionskasser ind som investorer i vindselskabet.

Begivenhederne i “Eldrups kamp og slaget om Dong” og “Det bedste bud” ligger således i forlængelse af hinanden, og begge bøger berører de begivenheder, der er omdrejningspunktet i den anden bog. Men kun sporadisk. Så for at få det fulde billede, bør man som læser kaste sig over begge bøger.

“Eldrups kamp og slaget om Dong” er en single, som kun kan læses elektronisk. Det gør den let at gå til for os, der er vant til E-bøger. Men det betyder, at fortællingen ikke kommer nær så bredt ud på markedet, som en bog gør. Og det er i grunden synd. For der er mere substans og tyngde i denne historie end der er i “Det bedste bud”, der var en noget tynd kop the. Her får man omvendt et portræt af en nyere tids histories mest magtfulde embedsmænd, som var en af hjernerne bag opsvinget i 1990’erne og DONG’s grønne omstilling. En omstilling, som han ikke fik mulighed for at følge til dørs. Samtidig får man en grundig indføring i en af dansk erhvervslivs mest dramatiske direktørfyringer og den fyrede direktørs egen version af sagen.

Til sammen gør det “Eldrups kamp og slaget om Dong” til en spændende fortælling, der fortjener at blive læst af alle, der fulgte begivenhederne for tre år siden, hvor Eldrup var mere tilbagetrukket og ikke sagde noget. Det gør han nu i denne single.

Tonie Yde Højrup: Eldrups kamp og slaget om Dong. Zetland, 2015.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.