// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Breum: Balladen om Grønland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Martin Breum: Balladen om Grønland

Skrevet af den 21. april 2015 – 08:30Ingen kommentarer

Journalisten Martin Breum stiller i bogen “Balladen om Grønland” skarpt på det til tider betændte forhold mellem Danmark og Grønland, sidstnævntes drømme om selvstændighed og på hvad det kan betyde, hvis det en dag lykkes at udvinde olie eller vigtige mineraler fra den grønlandske undergrund.

“Balladen om Grønland” efterfølger Martin Breums glimrende bog “Når isen forsvinder”, der i 2011 var med til for alvor at kickstarte debatten om Grønland og dansk tilstedeværelse på øen og i de arktiske egne.

Bogen bygger blandt andet på en rundrejse i Grønland, hvor Martin Breum møder en række vidt forskellige personer, der hver har deres input til debatten om Grønlands fremtid. Interessant på den måde at komme helt ud i bygderne. Han taget os også med til København og får det danske input.

Breum holder i første del af bogen især mikrofonen frem for de, der går ind for Grønlandsk løsrivelse og selvstændighed. I anden del af bogen bliver realismen i disse drømme massivt pulveriseret af tilhængere af et fortsat rigsfællesskab. Ikke mindst betragtningerne fra flere kilder om usikkerhederne forbundet med det råstofeventyr, som de løsrivelsesglade grønlændere sætter deres lid til, trækker tæppet væk under tankerne om et selvstændigt Grønland.

Da Martin Breum skrev bogen, var Aleqa Hammond Selvstyreformand og derfor fylder hun ret meget i fortællingen. Det er hendes drøm om et selvstændigt Grønland i hendes levetid, som de andre medvirkendes argumenter hele tiden stilles op imod. Sidenhen er Hammond blevet tvunget til at gå af. Det kunne Breum ikke vide, men det kan ikke undgå at virke forstyrrende, at bogen på den måde hurtigere end forventet blev “out dated”.

“Balladen om Grønland” er endnu et knaldgodt indspark i debatten om Arktis og Rigsfællesskabet. En værdig efterfølger til “Når isen forsvinder”, der på fornem vis zoomer ind på det evigt problematiske forhold mellem Danmark og Grønland. Pligtlæsning for alle med interesse for Rigsfællesskabet.

Martin Breum: Balladen om Grønland. Gyldendal, 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.