// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Mannheimer: Handlingen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Sara Mannheimer: Handlingen

Skrevet af den 18. marts 2015 – 07:36Ingen kommentarer

Er du i besiddelse af god tålmodighed, vil du efter hundrede sider i bogen ”Handlingen”, glæde dig over at få netop det: Handling. Indtil da giver bagsideteksten mere information end bogen, og øjnene flakker for ofte hen over siderne i søgen efter noget konkret, der kan give et indblik i, hvordan og hvornår det, bagsideteksten lover, kommer til live.

Ifølge teksten på den sorte bagside er bogens hovedperson en kvinde, der bærer på en stor sorg over tabet af et ufødt barn, og kvinden forsøger at finde mening og visdom med livet. Hun opdeler sit liv i forskellige rum, som i nogle tilfælde stemmer overens med de fysiske lokaler i den bolig, hun opholder sig i det meste af tiden. Omdrejningspunktet for hende er et behov for at kunne læse og forstå bøger. Men bøgernes rygge fungerer som en mur for hende, og de er lige så skræmmende, som de er tiltrækkende og æggende.

Tiltrækkende og æggende kan desværre ikke forbindes med sproget i bogen, der især i første del af bogen er forvirrende. Barnet bliver ikke omtalt, og som læser sidder man med en følelse af at være gået glip af bind 1. Der mangler en handling og noget konkret at forholde sig til, og derfor er bogen ikke særlig let at læse. Det er ærgerligt, for da der endelig kommer lidt kød, blod og andre øjne ind i indholdet i form af blandt andet nogle hjemløse, kommer der endelig noget håndgribeligt i bogen. Nu bliver scenen sat, der er interaktion med andre mennesker, beskrivelse af fysiske steder og dialog.

Det er befriende at komme dertil, men der skal overkommes en masse tvetydighed på vejen dertil. Undervejs bliver tvetydigheden forsøgt forklaret. Desværre bidrager det ikke til forståelsen af, hvad bogens første halvdel skal bruges til. En egentlig handling udebliver alt for længe, og da den endelig indtræder, er den ikke medrivende nok til at genfinde tålmodigheden og læse de sidste hundrede sider.

I 2012 fik bogen en pris, European Union Prize for Literature, og den blev nomineret til Svensk Radios romanpris.

Sara Mannheimer, Handlingen, 232 sider, Marts 2015, Forlaget Turbine, Oversat fra svensk.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.