// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet og jeg sidder fast
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Ungdomsroman

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet og jeg sidder fast

Skrevet af den 14. januar 2015 – 15:47Ingen kommentarer

Jeg er meget begejstret for, at ungdomsromanen Muren er faldet og jeg sidder fast er blevet genudgivet! Det er den blevet i november 2014 i forbindelse med fejringen af, at det er 25 år siden, at Berlinmuren faldt. Hvis den ikke var blevet genudgivet er det ikke sikkert, at jeg havde fået kendskab til bogen, og det ville være en skam! Romanen er sød, romantisk, tankevækkende og sansemættet på en meget fin måde. Og voksne læsere kan sagtens læse med!

Den 16 årige Molly er ved at planlægge sin hjemrejse til New York. Hun har nu boet i Berlin i nogle måneder sammen med sin far, der er teoretisk kemiker, men hun kan ikke rigtig falde til i den nye by. Hun skal derfor tilbage til New York, hvor hendes storesøster bor. Inden hun forlader Berlin, vil hun gerne se det sted, hvor hendes mor boede som barn. Hendes mor døde for nogle år siden af kræft, men boede i Berlin som barn, inden hun rejste med familien til USA inden 2. verdenskrig brød ud.

Vi befinder os i november 1989, 2 uger efter Berlinmurens fald. Vi stiger på S-toget i Charlottenburg (vest) sammen med Molly og følger hende over de næste fire timer på rejsen mod hendes mors barndomshjem i Prenzlauer Berg (øst). Og det bliver en rejse i mere end en forstand. Molly gør sig mange iagttagelser og reflekterer over det hun oplever og det er ret spændende læsning.

I toget møder hun den unge høje, ranglede skuespillerelev Mick, som er opvokset i Østberlin og som slæber rundt på en indkøbspose med Lego-klodser. Han er begejstret over at møde en ægte amerikaner og vil gerne tale med hende. På klassisk vis falder de efter lidt steppen på stedet i samtale, de følges ad, bliver væk fra hinanden, og finder hinanden igen. Og hele tiden ved læseren, at Molly skal til New York, så det er noget værre rod, at hun er ved at falde for fyren.

Hun bevæger sig fra Vestberlin til Østberlin, mens kontrasterne stadig er markante (grænserne og kontrasterne er stort set visket ud i dag, man skal være en vågen turist for i dag at kunne skelne det tidligere øst fra det tidligere vest), og hun indvier os læsere i det hun oplever, ser, lugter og hører.

Bogen er skrevet af amerikaneren Holly-Jane Rahlens, men du behøver ikke at bekymre dig om hun kan skrive troværdigt om Berlin, for det kan hun. Og hun bor selv i den levende og spændende by i dag. Faktisk gad jeg godt at se bogen på film, der er så mange detaljer i den lille bog, der sagtens kunne folde sig yderligere ud på det store lærred.

Holly-Jane Rahlens, Muren er faldet og jeg sidder fast, Høst & Søn, Genudgives november 2014, 144 sider, Oversat af Arko Højholt & Mads Heinesen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.