// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nanna Foss: Spektrum 1: Leoniderne
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Science fiction, Ungdomsroman

Nanna Foss: Spektrum 1: Leoniderne

Skrevet af den 12. november 2014 – 07:51Én kommentar

Helena og jeg er lige kommet hjem fra en lang rejse i Indien. En del af turen var vi oppe og vandre i Himalayas bjerge, en tur hvor det ikke var helt optimalt at slæbe en tung bog med, men Helena insisterede. Hun var gået i gang med at læse Leoniderne og hun ville ikke undvære den. Vejret i bjergene er omskifteligt, en dag forsvandt solen, skyerne blev sorte, sluserne åbnedes. Vi fik hurtigt telt op og i ly for vejret hev Helena triumferende bogen frem.

Bogen starter helt nede på jorden. 15 årige Emilie lever et stille liv. Hun elsker at tegne. Hendes ven Alban er blind. Hendes anden ven, Linus, er en meganørd. Flere venner har hun ikke og hun er egentligt helt tilfreds med sit rolige liv, men en drøm om en mystisk dreng viser sig at være starten på en hel ny tid. En tid der bliver alt andet end fredelig.

Da hun vågner fra drømmen skynder hun sig at tegne drengen. En dreng der af uforklarlige årsager giver hende sommerfugle i maven. Sommerfuglene går først helt amok, da hun kommer i skole og opdager, at han er startet i hendes klasse, men der stopper de sære ting ikke. Før Emile får set sig om, bliver hun hvirvlet ind i en række begivenheder sammen med fem andre unge. Et sært kompas giver dem trekantede ar i håndfladerne og de begynder at kunne gøre uforklarlige ting. Evner de bliver nødt til at mestre før det er for sent…

Jeg er glad for, at vi ikke uddeler hjerter, stjerner eller andet til at sige hvor god en bog er, for Leoniderne sprænger skalaen. Første bog i Spektrumserien er uden tvivl en af årets bedste danske young adult bøger. Helena er helt enig. Bogens store styrke er at den brager igennem på alle fronter. Den er spændende, sjov, uforudsigelig og skrevet med et virkelig levende sprog. Man knytter sig til personerne og historien suger dig ind, så den ikke er til at lægge fra sig.

Leoniderne foregår i en realistisk nutid, men glider over i sci-fi serveret på en måde du ikke har læst før. Leoniderne smager af både X-men og Hungergames og har samme styrke til at blive en international succes.

Det er en bog, hvor både Helena og jeg blev fanget ind, både ved første læsning og ved anden højtlæsning, mens vores telt i bjergene langsomt blev dækket af hagl og sne. Først efter et par dage brød solen igennem. Vi havde klaret det uden at få teltkuller og jeg måtte give Helena ret i, at det alligevel var en god ide at slæbe en tung bog med op i bjergene.

Spektrum 1. Leoniderne. Nanna Foss. Forlaget Tellerup. 542 sider. Anmeldt i samarbejde med Helena 12 år.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.