// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Tynell: Mørkelygten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Politik & debat, Samfund

Jesper Tynell: Mørkelygten

Skrevet af den 3. november 2014 – 07:38Ingen kommentarer

Den Cavling Pris-vindende journalist Jesper Tynell har begået et digert værk om hvordan manipulation, fortielser og andre ufine metoder indgår i den måde nutidens embedsmænd i centralforvaltningen arbejder på.

Med udgangspunkt i en række konkrete sager fra de seneste omkring 10 år kaster DR-journalisten et kritisk lys på arbejdsmetoderne i ministerier og styrelser. På hvordan det i mange tilfælde er blevet kutyme ”at regne baglæns” fra den konklusion man/ministeren gerne vil have. Og på hvordan fortolkningen af juraen gradbøjes ud i det ekstreme for at legitimere de ting, som man nu partout ønsker at gennemføre. Og på hvordan embedsmænd er stolte over at kunne tage ”mørkelygten” frem og skjule detaljerne og sandhederne i en sag, men samtidig få det til at se ud som om, at de kaster mere lys på sagen.

Siden 2010 har Jesper Tynell opsøgt omkring 45 embedsmænd fra forskellige ministerier på deres privatadresser og fået dem til at fortælle anonymt om nutidens arbejdsmetoder i centralforvaltningen. Et imponerende stykke fodarbejde, der fortjener stor ros og anerkendelse. For bogens afsløringer er opsigtsvækkende og bogen har da også allerede skabt en vis debat.

Selvom emnet kan virke tungt og der er mange detaljer i hver enkelt sag, så er bogen velskrevet og let at læse og forstå.

Jesper Tynell tager i flere af kapitlerne igen og igen udgangspunkt i den samme specifikke sag fra Beskæftigelsesministeriet, som han selv har afdækket for år tilbage i Orientering på P1. Det kan godt blive lidt trivielt – især for dem, der ikke ligefrem brænder for arbejdsmarkedspolitik. Det har dog den helt klare fordel, at Tynell dermed er i stand til at belyse sagen ekstra grundigt, fordi han ikke skal bruge tid på den grundlæggende research. På at grave historien frem ved hjælp af interviews og aktindsigtsansøgninger.

”Mørkelygten” er en af årets absolutte ”must reads” for alle med interesse for dansk politik. Den handler nemlig om alt det der foregår bag kulisserne inden lovforslag kommer i folketingssalen og inden udmeldinger kom i avisspalterne. Og det er ikke altid lige efter bogen. Men læs selv. Det kan varmt anbefales.

Jesper Tynell: Mørkelygten. Samfundslitteratur. 358 sider. Udkom 29. oktober

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.