// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikko Rimminen: Næsedag
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Mikko Rimminen: Næsedag

Skrevet af den 29. oktober 2014 – 07:17Ingen kommentarer

Irma er en lidt enfoldig, middelaldrende og ensom kvinde. Hun bor i en kedelig forstad til Helsinki. En dag ser hun et opslag om, at man kan hente gratis planter i en lejlighed et stykke væk fra hendes egen bydel. Hun tager derhen, finder opgangen og lejligheden. Her bliver hun budt indenfor og det er først, da hun er bænket ved køkkenbordet og budt på kaffe, at det går op for hende, at hun har taget fejl, her er der ingen, der tilbyder gratis planter.

Forfjamsket over sin fejltagelse får Irma mumlet noget om, at hun kommer fra et bureau, der undersøger folks forbrugsvaner. Men at hun altså er på sit første interview-besøg og desværre har glemt sine papirer hjemme.

Kvinden i lejligheden, Irja, er hjemmegående husmor med mand og to børn. Hun fatter ikke mistanke, så de to kvinder fortsætter deres kaffedrikkeri og småsnakken, og Irma lover at komme igen med de rigtige papirer og spørgeskemaer.

For Irma havde det været en rigtig hyggelig eftermiddag. Dagene går derefter uden anden kontakt end den sporadiske snak hun har med ekspedienterne i de forretninger hun handler i.Irma tager mod til sig, finder pen og papirer frem, tager bussen til den samme bydel som sidst, finder en opgang og en dørklokke, og udgiver sig for at være fra et analysebureau.

Mikko Rimminen skriver meget detaljeret, men ikke altid helt letlæseligt. Der er skrevet om ham, at hans sprog er nyskabende og originalt. Sandt nok. Bogen er fyldt med nye ord og nye ordsammensætninger, nogle steder sjove og humoristiske, andre steder lidt forvirrende, så enkelte passager skal læses flere gange for at give mening. I starten af bogen var jeg forundret over alle de mystiske ordsammensætninger og formuleringer, senere i bogen, synes jeg bare det var irriterende.

Bogen giver et varmt og sødt portræt af den ensomme Irma, og læseren oplever mange sære og kære personer og bizzare situationer gennem Irmas “forbrugerundersøgelse”.

Romanen er original i både sin handling og i sit sprog. Er man til nytænkning i sprog kan bogen læses med fornøjelse.

Næsedag. Mikko Rimminen. Turbine. 257 sider. Oversat af René Semberlund Jensen. 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.