// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Puk Damsgård: Hvor solen græder – en fortælling fra Syrien
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Samfund

Puk Damsgård: Hvor solen græder – en fortælling fra Syrien

Skrevet af den 4. oktober 2014 – 11:08Ingen kommentarer

Puk Damsgårds øjenvidneberetning fra borgerkrigen i Syrien er ikke for sarte sjæle. Det er en velskrevet og meget direkte beskrivelse af de uhyrligheder, som har fundet sted i landet siden 2011.

I sin egenskab af DR’s mellemøstkorrrespondent har Puk Damsgård adskillige gange rejst rundt i Syrien for at kunne berette om krigen. Og det er udvalgte oplevelser fra disse rejser, som Puk Damsgård bruger i sin bog. Hun kombinerer det med beretningen om en specifik syrisk kvinde, Nour. I starten er hvert andet kapitel Puk Damsgårds oplevelser og hvert andet kapitel er Nours historie fra før borgerkrigen startede.

Vi følger hvordan Nour går fra at være tilhænger af Assad-styret til at blive oprører. Hun flygter til Tyrkiet, men vender tilbage til Syrien. Et godt stykke henne i bogen møder Puk Damsgård så Nour og fortællingerne smelter sammen. Nour bliver en form for gennemgående figur i de sidste kapitler. En facon, der fungerer rigtig godt. Vi får både Puk Damsgårds helikopterblik og møde med mange forskellige mennesker samt en helt konkret menneskeskæbnes fortælling. Det gør det uhyre vedkommende.

Til gengæld er det begrænset hvor langt ind under overfladen på Puk Damsgård selv vi kommer. Hun åbner ganske få gange op for sine egne følelser og refleksioner over det hun oplever. Men uden at det skal blive alt for meget “føle-føle”, så kunne det have været rart med lidt mere af mennesket Puk Damsgård.

Fortællingerne er punktnedslag i hendes oplevelser gennem flere år. Derfor havde det været rart med datoer og lidt mere struktur. For nu har man som læser svært ved at følge med i hvor vi er henne.

Når det er sagt, så er “Hvor solen græder” en tiltrængt øjenåbner og reminder om del uhyrligheder, der finder sted i Syrien. Og den kan fint måle sig med lignende bøger fra tidligere tiders koryfæer som Jan Stage og Ib Rehne.

Puk Damsgård: Hvor solen græder – en fortælling fra Syrien. Politikens Forlag 2014. 268 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.