// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jakob Mathiassen & Klaus Buster Jensen: Kamppladser
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund

Jakob Mathiassen & Klaus Buster Jensen: Kamppladser

Skrevet af den 13. august 2014 – 17:16Ingen kommentarer

Når man tilbringer sin arbejdsdag bag et trygt skrivebord og ikke skal konkurrere mod folk, der gør arbejdet til den halve løn, så kan det være svært at forstå omfanget og konsekvenserne af at der kommer stadig flere østarbejdere ind på de danske byggepladser. Social dumping bliver et fænomen, som man får tudet ørerne fulde om i medierne. Men hvad det præcis dækker over, går først for alvor op for en, når man læser en bog som ”Kamppladser – Østarbejde og social dumping i byggeriet”.

Betonarbejderen Jakob Mathiassen og journalisten Klaus Buster Jensen har sammen lavet en fængende bog, som gør det tindrende klart hvad det er for et enormt pres de danske byggearbejdere er udsat for i disse år og hvor omfattende problemet med social dumping er på de danske byggepladser.

Bogen er bygget op omkring beskrivelser af blokader på seks konkrete byggepladser i de senere år. Jakob Mathiassen har selv deltaget i flere blokaderne og fortæller ganske levende og medrivende i reportageform om hvad der skete i den enkelte blokade. Mellem hvert kapitel om blokaderne kommer Klaus Buster Jensen ind med kapitler, der forklarer de mere overordnede problemstillinger og redegør for de politiske forhandlinger og om lovgivningen på området samt problemets omfang på europæisk plan.

Jakob Mathiassens reportager fra fronten er klart de mest interessante. Dels fordi der er dramatik og spænding. Dels fordi de er godt fortalte. (Det bliver dog lidt trivielt og uopfindsomt, at alle reportager starter med beskrivelser af vejret den pågældende dag). Men Klaus Buster Jensens indskudte baggrundskapitler giver en god tyngde, der gør en klogere på den overordnede problemstilling.

Bogen er udgivet med støtte fra 3F og forfatterne lægger i forordet heller ikke skjul på at der er tale om et partsindlæg set fra arbejderne og fagforeningernes synspunkt. Det skal man naturligvis være i stand til at se igennem, men varedeklarationen er klar fra starten. Så der er ikke noget at komme efter. Og den klare stillingtagen giver bogen mere energi. Her er nogle mennesker, som virkelige brænder for at komme igennem med deres budskab og tale deres sag. Ikke bare en objektiv og neutral iagttager i form af en journalist eller lignende.

Efter at have læst ”Kamppladser” bliver man pludselig meget mere opmærksom på hvilke firmaer, der arbejder på de byggepladser man kommer forbi. Og især kapitlet om forholdene i forbindelse med det københavnske metrobyggeri kalder på forargelse og hovedrysten.

Man kan dog ikke undlade til sidst at spørge, hvad det nytter. Bogen illustrerer ganske tydeligt, at fagbevægelsen har kastet sig ud i en næsten umulig kamp. En vigtig kamp, men også en kamp, der er gevaldigt op af bakke.

Alt i alt en fremragende bog, som med konkrete og håndgribelige reportager fra virkeligheden gør et af tidens mest omtalte fænomener, social dumping, meget konkret og forståeligt.

Jakob Mathiassen & Klaus Buster Jensen: Kamppladser – Østarbejde og social dumping i byggeriet. Informations Forlag. 2014. 311 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.