// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nis Petersen: Spildt mælk
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Nis Petersen: Spildt mælk

Skrevet af den 6. august 2014 – 10:30Ingen kommentarer

Forlaget Radius udgiver ganske modigt Nis Petersens ”Spildt mælk” fra 1934 som første bog i en ny klassikerserie. Hvis man har stiftet bekendtskab med Petersen, er det nok gennem ”Sandalmagerens Gade” fra 1931. Den blev hans gennembrud og står som en ægte klassiker i dansk litteratur. Men bortset fra denne må meget af forfatterskabet nok siges at være gået i glemmebogen, og det er måske lidt synd. Så hatten af for Radius’ initiativ.

”Spildt mælk” foregår i Irland under uafhængighedskrigen mod de stygge briter. Og skulle man ikke have helt styr på Irlands historie og de forskellige stridende fraktioner, har forlaget forsynet bogen med en fin indledning, der sætter tingene godt på plads. Irland er blevet fristat, men der er stadig kamp om nationens fremtidige status og forhold til den britiske kolonimagt. Striden er blodig og har været det gennem en årrække, så det er nogle hårdkogte typer, man møder i værket.

Der er ikke en gennemgående handling, men en række løst sammenknyttede scener med sorg, vold, røverier og oprør. Denne lidt galopperende struktur og fortællestil kan virke forvirrende, men giver også en stærk dynamik. Selv om man ikke skal græde over spildt mælk, så har personerne god grund til at være kede af det. Som i så mange andre væbnede konflikter, virker myrderierne så forfærdeligt meningsløse. Med 1. verdenskrig i baggrunden og 2. Verdenskrig lurende i fremtiden synes Nis Petersen både at have et historisk greb og at foregribe de kommende rædsler. Det kan være en blandt flere gode grunde til at genudgive ham, og det bliver spændende at se, hvilke andre værker Radius vælger ud til sin klassikerserie.

Nis Petersen, Spildt mælk, Forlaget Radius, 220 sider, Maj 2014, Oprindeligt udkommet 1934.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.