// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Philipp Meyer: Sønner
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Philipp Meyer: Sønner

Skrevet af den 2. august 2014 – 07:43Ingen kommentarer

”Sønner” er simpelthen et brag af en roman. Det er en voldsom, medrivende og fascinerende skildring af et 150-årigt familiedynasti i Texas, hvis rigdom er baseret på brutal magtudøvelse og vold. På sin vis er det USA’s blodige historie, der er pakket ind i fortællingen om McCullough-slægten, hvis hovedperson, Eli, fødes i 1836. Det er det år, hvor Texas fik sin selvstændighed, og kampene raser mellem indianere, mexicanere og nybyggere.

Som helt ung overværer Eli, hvordan comanche-indianere voldtager, skalperer og myrder hans mor og søster. Selv bortføres han til en slavelignende tilværelse, men det lykkes ham at vinde status blandt indianerne, da han er i stand til at tilegne sig deres skikke og levevis. Comanche-indianerne forfølges skånselsløst af de barske Texas Rangers og da de smittes af de hvides sygdomme, uddør de gradvist. Eli vender tilbage til et liv blandt nybyggerne, og det lykkes ham at opbygge en formue i kraft af det, han har lært om heste, kvægdrift og jagt. På det helt rigtige tidspunkt kaster han sig ind i oliebranchen.

Elis historie krydsklippes med skildringer af hans efterkommeres liv og skæbne. Det er blændende godt gjort, og på trods af mange spring i tid og sted, fornemmer man hele vejen, hvordan hans skygge hviler som en forbandelse over slægten. Det er især en blodig udslettelse af en konkurrerende mexicansk familie, der brændemærker slægten, mest markant udtrykt via Elis søn Peter, der var med under angrebet på familien. Slægtens kvinder repræsenteres især af Jeanne Anne, Elis tipoldebarn. Hun realiserer familiefirmaets store potentialer i olieindustrien. Men hun bliver også slægtens sidste led, da hendes børn er sløve, apatiske livsnydere uden drømme og ambitioner.

Der er ikke megen John Wayne-romantik eller politisk korrekt skildret indianerliv i ”Sønner”. Indianerne bekæmpede hinanden skånselsløst, før de hvide bekæmpede dem og mexikanerne, så det moderne USA kunne rejse sig med kontinentets mange blodbad i bagagen. Meyer skildrer indianernes liv og skikke detaljeret, og han har sat sig grundigt ind i botanik, historie og livsformer på tværs af Texas’ historie. Kombineret med hans sikre fortællestil og mange plots, må dette være en af året største amerikanske romaner.

Philip Meyer, ”Sønner”, Gyldendal, 542 sider, 2014, Oversættelse: Jakob Levinsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.