// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » William Fotheringham: Merckx – Halvt menneske halvt cykel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sportslitteratur

William Fotheringham: Merckx – Halvt menneske halvt cykel

Skrevet af den 24. juni 2014 – 07:56Ingen kommentarer

For alle med bare en lille smule passion for cykelsporten og dets store koryfæer, så er denne bog et ”must”, som meget passende kan presses ind på de flade etaper eller på hviledagene under dette års Tour de France. Merckx er historiens suverænt mest vindende cykelrytter og tilhører den lille eksklusive skare af de helt store pedalatleter. En klub som i mine øjne kan indskrænkes til at tælle Eddy Merckx og Fausto Coppi.

William Fotheringham er verdens førende cykelsportsforfatter, der har begået et hav af bøger om sporten og dets store aktører. Og ligesom i andre værker jeg har læst, så holder Fotheringham også her en tårnhøj kvalitetskadence, der gør det til en fornøjelse at dykke ned i en af de helt stores opvækst og cykelkarriere.

Merckx var en beskeden belgier, der formåede at lave nogle præstationer, som var på et helt andet nærmest overjordisk niveau end hvad konkurrenterne kunne præstere, da ”kannibalen” i en periode på omkring 10 år fra midten af 1960’erne til midten af 1970’erne var den nærmest altdominerende faktor i europæisk cykelsport. Fotheringham får på fornem vis beskrevet hvad der var Merckx drivkraft, hvordan han håndterede berømmelsen, hvad konkurrenterne tænkte, hvilke udfordringer Merckx kæmpede med og meget mere.

Og så kommer Fotheringham med nogle blændende og meget detaljerede beskrivelser af centrale løb og etaper i Merckx karriere. Hvordan han i det ene løb efter det andet satte konkurrenterne overordentligt grundigt til vægs med sit kraftfulde og kompromisløse tråd, hvor taktikken var simpel. Nemlig at der ofte ikke var en taktik. Det handlede blot om at køre hurtigst fra start til slut.

En række biografier om og af danske fodboldspillere har været med til at give sportsbiografier et dårligt ry. Men dette sublime værk er i en helt anden vægtklasse og absolut værd at putte i kufferten, tage med i sommerhuset eller med til stranden sammen med bunken af krimier og hvad man ellers vælger som sommerlekture.

William Fotheringham: Merckx – Halvt menneske halvt cykel. People’s Press 2013. 336 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.