// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Glenn Greenwald: Overvåget
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik, Politik & debat, Samfund

Glenn Greenwald: Overvåget

Skrevet af den 22. maj 2014 – 11:01Ingen kommentarer

Hvad fik Edward Snowden, en ung mand i slutningen 20’erne, bosiddende på Hawaii med kæreste og en årsløn på cirka to millioner kr til at kaste alt over bord og risikere social udstødelse og fængsel i mange, mange år ved at indsamle og offentliggøre dybt fortroligt materiale fra den amerikanske efterretningstjeneste?

Det er såmænd blandt andet troen på internettet som et unikt sted, der giver mulighed for frihed i kraft af nettets enorme potentiale for intellektuel berigelse, udforskning og forståelse af den verden, der omgiver os. Hvis internettets muligheder for selvindsigt og –udvikling skal realiseres, må brugerne kunne forblive private og anonyme. Men det kan de ikke, oplever Snowden i sit arbejde for NSA (National Security Agency, et af den amerikanske efterretningsvæsens mest magtfulde organer). Her har han arbejdet sig op i graderne i kraft af flid og intelligens. Han ender med at have adgang til nogle af de mest hemmelige informationer, og det, han ser, virker stærkt desillusionerende.

Snowden er glødende patriot, og han tror på frihed og en begrænset statsmagt. Men gradvist indser han, at staten og dens efterretningsvæsen i uhyre detaljeret grad overvåger sine borgere uden, at de er under mistanke for noget. Internationale politikere, virksomheder og organisationer er også i målgruppen for overvågning.

Overvågningen sker ved indsamling af så mange kommunikationshændelser som muligt – det vil sige telefonopkald, SMS’er, Skype-samtaler, trafik på internettet, oplysninger på sociale medier osv. Det fremgår af de lækkede dokumenter, at én enhed i NSA på 30 dage kunne indsamle knap 100 milliarder e-mails og 124 milliarder telefonsamtaler. Efter afsløringerne forsvarer den amerikanske regering sig med, at de indsamlede oplysninger skal bruges til bekæmpelse af terror. Bogen gennemhuller veldokumenteret og effektivt det figenblad.

Glenn Greenwald er den journalist, menneskerettighedsforkæmper og advokat, som Snowden henvender sig til, da han har indsamlet enorme mængder af belastende, fortrolige dokumenter. Bogens første del beskriver handlingsmættet og spændende deres første, svære møde i Hong Kong, hvor de hurtigt og hektisk planlægger offentliggørelsen. Her hører man også om de barrierer, de støder på, blandt andet hos medier, der ikke tør medvirke. I anden del gives eksempler på, hvad og hvor store mængder data, der er indsamlet, ikke bare i USA, men også i Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand. I bogens tredje del fortæller Greenwald blandt andet om, hvad det betyder for mennesker at leve under overvågning og om de amerikanske mediers og journalisters store svigt. Medierne har firkantet sagt opgivet ambitionerne om at agere som en vagthund, for i stedet at logre lystigt og nyde de godter, som tilkastes dem i form af høje lønninger og adgang til magteliten.

Afsløringerne af industrispionage, overvågning og aflytning af udenlandske statsoverhoveder og indsamling af data, skabte verdensomspændende forargelse. Mange har hyldet Snowden for hans kompromisløse mod, mens andre ser ham som en gemen forræder og spion. ”Overvåget” er isnende og fascinerende læsning for alle med interesse for politik, samfundsforhold og journalistik.

Glenn Greenwald, Overvåget, Informations Forlag, 300 sider, Oversættelse Niels Ivar Larsen, Maj 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.