// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Atiq Rahimi: Den tålmodige sten
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Atiq Rahimi: Den tålmodige sten

Skrevet af den 6. juli 2009 – 09:05Ingen kommentarer

“Den tålmodige sten” er titlen på en ganske speciel fortælling om en kvinde, hendes døende mand og hendes hemmeligheder i en by i Afghanistan. Ifølge den persiske mytologi er tålmodighedens sten navnet på en sort sten, sang-e sabur, som man betror sine hemmeligheder til. Når stenen er fyldt op med hemmeligheder og betroelser eksploderer den og man er befriet.

Fortællingen foregår over et par dage, hvor kvinden vogter over sin døende mand, som ligger i koma efter at være blevet skudt i hovedet. Hun sørger for at der er salt og sukker i hans drop, skifter hans lagen og tæller perler på bedekransen. Hun fortæller ham om alle sine dybeste hemmeligheder, og til trods for et ægteskab igennem flere år er der en del hemmeligheder. Manden bliver kvindens tålmodighedssten.

Jeg var ganske spændt på slutningen. Ville manden dø på grund af patronen i hovedet? Eller ville han eksplodere af hemmelighederne, som tålmodighedens sten?

Undervejs i fortællingen kommer der to bevæbnede mænd ind i huset, som vil voldtage kvinden. Da hun lader dem forstå, at hun er prostitueret, hvilket hun dog ikke er på det tidspunkt, går de dog igen. Dagen efter vender den ene dog tilbage for at være sammen med hende mod betaling. Han er en ung, famlende og stammer – og også han har sine hemmeligheder.

Det er kvinden, der er fortælleren i historien og det er via hende vi oplever dagene i de små rum i huset. Bogen er speciel i sin noget poetiske skriveform, og bogen er speciel fordi kvindens seksualitet skildres direkte og ærligt i et samfund, der ellers er præget af muslimsk fundamentalisme, hvor lyster og begær hos kvinder ikke er noget andre indvies i. Alt i alt en bog der skiller sig ud fra mængden, og som jeg vil anbefale til dem, som ikke er på udkig efter fart og spænding, men fordybelse, indsigt og en poetisk skrivestil.

Atiq Rahimi er født i Kabul i 1962. Han flygtede fra landet i 1984 under krigen mellem Afghanistan og Sovjet og slog sig ned i Paris, hvor han stadig bor. Han har tidligere skrevet bøgerne “Aske og jord” og “Drømmenes Labyrint”, som jeg dog ikke har læst. Atiq Rahimi har vundet årets Goncourt-pris, som er Frankrigs største og mest prestigefyldte litteraturpris for netop bogen “Den tålmodige sten”.

Atiq Rahimi, Den tålmodige sten, Tiderne Skifter, Juni 2009, Oversat fra fransk af Mette Olesen 140 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.