Bødker og Bruun: Når solen forsvinder
Det er 3. gang vi møder retsantropolog Linnea Kirkegaard og hendes kæreste vicepolitikommissær, Thor M. Dinesen. Og de har nok at se til.
En ældre dame halshugges bestialsk i Frederiksberg Have med et samuraisværd, rockere og civile bliver skudt ned på de københavnske cafeer og i Spanien udgraves massegrave med ofre for den fascistiske diktator Franco. Og det bliver ikke nemmere, da Linnea støder på et noget friskere lig end de andre i graven. Dette lig viser sig at have danske aner, og i levende live var personen på jagt efter Franco-tidens største guldskat.
Der er mange bolde i luften, og forfatterne krydsklipper mellem København, Spanien samt den nu afdøde danskers jagt på guldskatten. Der skiftes handlingsspor efter cirka hver anden side, og det er lige ved at blive for hæsblæsende. Men heldigvis er det en basalt set spændende og velskrevet historie, som afspejler forfatterparrets research og fascination af såvel rockermiljø som 30’ernes borgerkrig i Spanien og landets situation frem til diktatorens død midt i 70’erne.
Som i de andre bøger om Linnea Kirkegaard fylder intimsfæren kun lidt, og det klæder også fortællingen.
Karen Vad Bruun og Benni Bødker, Når solen forsvinder, Modtryk, 2014, 352 sider